Presa rusă apreciază că expulzările coordonate de diplomaţi ruşi de către aproximativ 20 de ţări au făcut ca relaţiile între Moscova şi Occident să intre într-o nouă perioadă de „Război rece”
Presa rusă apreciază marţi că expulzările coordonate de diplomaţi ruşi de către aproximativ 20 de ţări după otrăvirea unui fost agent rus au făcut ca relaţiile între Moscova şi Occident să intre într-o nouă perioadă de „Război rece”, relatează France Presse.
Acesta este un ‘flashmob rusofob’, titrează semioficiosul Izvestia, în timp ce ziarul Nezavisimaia Gazeta subliniază că „nu au existat niciodată expulzări coordonate”.
„Relaţiile între Rusia şi Occident intră într-o adevărată perioadă de Război rece”, concluzionează analistul Feodor Lukianov în paginile cotidianului economic Vedomosti, apreciind că expulzările „sunt deosebit distructive pentru relaţiile ruso-americane”.
„Nu este sfârşitul escaladării, este clar că ea se va acutiza, ne aşteptăm la măsuri mai severe decât înainte, la (noi) sancţiuni economice împotriva Rusiei”, avertizează el.
Potrivit cotidianului Kommersant, aceste „măsuri de o severitate fără precedent reprezintă doar o altă agravare a relaţiilor dintre Rusia şi Occident”.
Conform postului de radio independent Eho Moskvî, „întreaga politică a Rusiei şi-a concentrat energia în direcţia autodistrugerii începând cu 2014”, anul anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova, act ce a fost urmat de o serie de sancţiuni occidentale.
„Cu cât relaţia între Rusia şi Occident este mai rea, cu atât este mai bine pentru preşedintele” Vladimir Putin, asigură Eho Moskvî. „Dacă sunteţi într-o citadelă asediată, trebuie să provocaţi în mod constant atacuri (…), altfel legitimitatea voastră este pierdută”, susţine canalul media citat.
Douăzeci şi trei de ţări, inclusiv 16 state membre ale Uniunii Europene, au decis să expulzeze cel puţin 116 de diplomaţii ruşi, ca represalii ale Occidentului după otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal pe teritoriul Marii Britanii la 4 martie, acţiune comisă de Moscova, conform Londrei.
În cadrul acestor demersuri, Washingtonul conduce de departe prin expulzarea a 60 de diplomaţi consideraţi ca fiind „agenţi de informaţii” (48 în diferite misiuni în Statele Unite şi 12 la misiunea rusă la ONU), decizând şi închiderea Consulatului Rusiei din Seattle, pe coasta de vest.
Moscova a denunţat un „gest provocator” şi a promis să riposteze la rândul său. „Rusia nu a avut niciodată şi nu are nimic de-a face cu acest caz” de otrăvire, nu încetează să repete Kremlinul, potrivit AFP. AGERPRES