Podiatria, meseria care poate duce la scaderea numarului amputatiilor cu pana la 85%!

70% din totalul amputaţiilor membrelor inferioare se realizează în rândul persoanelor cu diabet, în lume, la fiecare 20 de secunde, un picior fiind amputat din cauza diabetului (4320 amputaţii pe zi la nivel mondial!) . În România, specialiştii estimează că aproape la fiecare oră are loc o amputaţie în rândul persoanelor cu diabet, cu o medie de 14 de amputaţii pe zi (aprox. 5040 amputaţii în fiecare lună, în România)!. Studiile arată că în urma unei amputaţii majore, 50% dintre pacienţi vor avea o nouă amputaţie la celălalt picior, în următorii 2 ani .

 

Conform Atlasului de Diabet al Federaţiei Internaţionale de Diabet, diabetul reprezintă o epidemie majoră la nivel mondial, o mare povară socială, economică și medicală atât în ţările subdezvoltate, cât şi în cele dezvoltate. 60-70% dintre persoanele cu diabet vor dezvolta neuropatie diabetică sau pierdere a sensibilităţii la piciorul diabetic, amputația la persoanele cu diabet zaharat fiind de 10 până la 20 de ori mai frecventă decât amputaţia la persoanelor fără diabet. În România, 56% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip 1 şi tip 2 suferă de neuropatie diabetică, iar, conform specialiştilor internaţionali, riscul de deces la 5 ani al unui pacient cu un ulcer plantar este de 2.5 ori mai mare decât riscul unui pacient cu diabet care nu are un ulcer plantar.
În contextul creşterii incidenței piciorului diabetic, Asociaţia de Podiatie cu sprijinul Societăţii de Neuropatie Diabetică – Neurodiab a organizat astăzi, la Bucureşti, conferinţa-dezbatere „Piciorul Diabetic şi Amputaţiile. Spune STOP! Acţionează ACUM!”.
Una dintre soluţiile prezentate pentru scăderea numărului de amputaţii la persoanele cu diabet zaharat din România este introducerea în C.O.R. a meseriei de podiatru. Podiatria este acea ramură a medicinei care a fost dezvoltată pentru a studia, diagnostica şi trata afecţiunile la nivelul piciorului. Meseria de podiatru este dezvoltată şi reglementată la nivel internaţional în 19 ţări, estimându-se că există peste 100.000 de podiatri în întreaga lume.
Federaţia Internaţională de Diabet estimează că, prin includerea podiatrilor în echipa multidisciplinară care îngrijeşte atât piciorul diabetic, cât şi piciorul cu alte afecţiuni, numărul amputaţiilor la nivelul membrelor inferioare ar putea fi redus cu până la 85%.
Din punct de vedere al calculului economic s-a constatat că fiecare $1 investit în îngrijirea unei persoane cu diabet de către un podiatru, conduce la economii de $27 până la $51 din bugetul destinat sănătăţii. Podiatrii nu numai că reduc riscul de amputaţii, dar au un impact semnificativ asupra ratelor de spitalizare şi de reulceraţii.
„Având în vedere atât implicaţiile profunde asupra persoanei care primeşte indicaţia de amputaţie la nivelul membrelor inferioare (afectarea sănătăţii, implicaţii emoţionale, de integrare în zona socială, financiare), cât şi implicaţiile financiare susţinute de către sistemul de sănătate în această problematică, Asociația de Podiatrie militează ca România să adopte urgent modelele internaţionale de îngrijire a diverselor afecţiuni ale piciorului, modele cu efecte sociale şi economice vizibile. Ne dorim ca împreună cu toţi reprezentanţii medicali implicaţi în această problematică să continuăm educarea la nivel naţional a pacienţilor în vederea prevenţiei şi informarea în problematica complicaţiilor piciorului diabetic ce pot conduce la amputaţie.”, a declarat Conf. Univ. Dr. Ioan Andrei Vereșiu, Președintele Asociației de Podiatrie.
Ulcerele piciorului diabetic şi recurențele lor sunt cauzate de diferiţi factori care, în final, conduc la distrugerea pielii: neuropatii diabetice periferice şi autonome, boli vasculare, îngrijire inadecvată a piciorului, încălţăminte inadecvată.
Managementul şi tratamentul piciorului diabetic reprezintă o provocare din cauza spectrului larg de complicaţii care contribuie la creşterea riscului de amputaţii la nivelul membrelor inferioare. În urma unui studiu realizat pe 17.530 pacienţi români cu diabet s-a concluzionat că, aşteptând mai mult de o lună de la debutul simptomelor până la prezentarea la medic, creşte semnificativ riscul complicaţiilor piciorului diabetic. Rezultatele au arătat necesitatea programelor de informare şi de educare pe tema diabetului şi a complicaţiilor pe care le implică12.
În cadrul conferinţei s-a dezbătut problematica îngrijirii piciorului diabetic şi amputaţia. La conferinţă au fost prezenţi specialişti internaţionali care au prezentat politici de îngrijire a piciorului diabetic adoptate la nivel mondial: Dr. Kristien Van Acker – Preşedintele D-Foot International şi Podiatru David Dunning – Fost Preşedinte al Colegiului Podiatrilor din Anglia.
Despre Asociația de Podiatrie                 

Înființată în 2015, Asociația de Podiatrie își propune promovarea podiatriei în România, dezvoltarea și recunoașterea meseriei de podiatru, alături de informarea și educarea populației în domeniul îngrijirii corecte a picioarelor, în mod special în rândul persoanelor cu diabet care prezintă complicaţii la nivelul picioarelor. Mai multe detalii despre Asociația de Podiatrie pe: www.podiatrie.ro                             

PR & Comunicare: Sănătatea Press Group – Expertul tău în comunicare pe domeniul medical

Sursa: SanatateaTV