Breaking News

Liderul partidului naţionalist ungar Jobbik, Gabor Vona, a renunţat la preşedinţia formaţiunii

Liderul partidului naţionalist ungar Jobbik, Gabor Vona, a renunţat la preşedinţia formaţiunii şi la locul în parlament în urma înfrângerii partidului său în alegerile legislative de duminică, care i-au oferit prim-ministrului Viktor Orban al treilea mandat succesiv, transmite marţi Reuters.

Vona, care a intrat în parlament în 2010, după criza financiară globală, îmbrăcat într-o uniformă de extremă dreapta, se retrage din politica naţională purtând un costum elegant şi cravată, aşa cum îl arată fotografia în alb şi negru postată online, în care apare stând în picioare, singur, pe un coridor al parlamentului.

‘În calitate de candidat de prim-ministru al Jobbik, îmi asum responsabilitatea personală pentru rezultatul alegerilor din 2018. Întrucât victoria în alegeri nu s-a produs, îmi ţin cuvântul dat’, a scris el pe pagina de Facebook.

Gabor Vona a precizat că va continua totuşi să activeze în Jobbik, însă nu ca preşedinte al partidului.

De altfel, mulţi alţi lideri din opoziţie şi-au anunţat demisiile în urma înfrângerii de duminică.

Incapabil să crească pe o platformă de extremă dreapta, Jobbik s-a îndreptat spre centrul scenei politice din 2013 şi a schimbat practic locurile cu partidul Fidesz al lui Orban pe măsură ce acesta s-a apropiat de extrema dreaptă prin programul său puternic antiimigraţie în timpul crizei migranţilor în Europa.

Însă strategia Jobbik de a se transforma într-o forţă politică moderată, distanţându-se de platforma rasistă şi xenofobă care i-a definit primii ani, nu a reuşit să producă rezultatul la care partidul spera.

Conform numărătorii preliminare, grupul parlamentar al Jobbik va avea 25 de membri, cu unul în plus faţă de legislatura anterioară, şi va fi cel mai numeros grup de opoziţie, depăşit însă de partidele de stânga, care vor fi reprezentate de 38 de deputaţi.

Vona, 39 de ani, a fost liderul Jobbik de la înfiinţarea acestuia ca mişcare studenţească în 1999. El a profitat de pe urma resentimentelor faţă de numeroasa populaţie romă, ce s-au dovedit însă un combustibil volatil pentru partidul său.

Vona a înfiinţat în 2007 o grupare paramilitară intitulată Garda Ungară, şi a mărşăluit împreună cu aceasta prin comunităţi de romi de pe teritoriul Ungariei.

Analizând rezultatul scrutinului de duminică, la care rata participare a fost superioară celor de la ultimele trei alegeri, firma de consultanţă Eurasia Group îl consideră o victorie majoră pentru Orban, care îi legitimează suplimentar pe acesta pe plan intern şi în interiorul Uniunii Europene.

Orban ‘nu se va confrunta cu niciun fel de mecanisme de control, nici măcar în partidul său. Victoria zdrobitoare a Fidesz va împinge şi mai mult opoziţia în derută. Schimbări potenţiale de conducere vor submina eficienţa opoziţiei, dând Fidesz şi mai multă marjă de a guverna fără constrângeri’, au scris analiştii Eurasia Group într-o notă citată de Reuters. AGERPRES