Venezuela: Italia îşi justifică refuzul de a-l recunoaşte pe Guaido prin faptul ca acesta nu a fost ales

Vicepremierul italian şi lider al Mişcării 5 Stele (M5S), Luigi di Maio, a justificat refuzul guvernului său de a nu-l recunoaşte pe Juan Guaido ca preşedinte al Venezuelei prin faptul că acesta „nu a fost ales de popor”, transmite EFE.

El a arătat că schimbarea o decid cetăţenii venezueleni, iar Italia, ca ţară democrată, consideră că trebuie create toate condiţiile pentru a favoriza noi alegeri.

Luigi di Maio a explicat astfel abţinerea eurodeputaţilor italieni membri ai partidelor ce formează coaliţia de guvernare de la Roma, Liga şi Mişcarea 5 Stele (M5S), la votul rezoluţiei din Parlamentul European, prin care acest for l-a recunoscut joi pe opozantul Juan Guaido drept „preşedinte interimar legitim” al Venezuelei şi le-a cerut tuturor ţărilor UE să facă acelaşi lucru.

Di Maio a precizat că guvernul său nu îl recunoaşte nici pe Nicolas Maduro şi că singurul lucru pe care îl susţine este organizarea de „alegeri democratice care să stabilească cine conduce Venezuela”.

Liderul formaţiunii antisistem M5S a argumentat că în trecut s-au comis erori prin „intervenţiile statelor occidentale în alte state”.

„Principalul interes pe care îl avem este evitarea unui război în Venezuela, (să se comită) aceeaşi eroare ca în Libia şi pe care acum o recunosc cu toţii. Trebuie să evităm să se întâmple la fel în Venezuela”, a adăugat di Maio.

Şi subsecretarul de stat din MAE italian, Manilo Di Stefano, a dat joi exemplu intervenţia în Libia.

„Italia continuă să sprijine o acţiune diplomatică de mediere cu alte state pentru a ajunge la un proces care să conducă la alegeri fără ultimatum”, a mai arătat Luigi di Maio.

În ce priveşte decizia Romei, Guaido a declarat, pentru televiziunea publică italiană RAI2, că Venezuela nu este Libia şi a cerut Italiei să „facă ceea ce trebuie deoarece zilele (în Venezuela) se numără în vieţi pierdute”. AGERPRES