Breaking News

Premierul britanic Theresa May şi-a convocat joi principalii miniştri la o reuniune specială a cabinetului

Premierul britanic Theresa May şi-a convocat joi principalii miniştri la o reuniune specială a cabinetului pentru a discuta despre implicarea Marii Britanii într-o posibilă acţiune militară a Statelor Unite şi Franţei împotriva Siriei după un presupus atac cu gaz toxic asupra civililor, informează Reuters.

Preşedintele american Donald Trump a avertizat miercuri Rusia în legătură cu o acţiune militară iminentă în Siria, declarând că rachetele „vor veni” şi condamnând Moscova pentru sprijinul acordat preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Rusia la rândul ei a avertizat Occidentul împotriva unui atac asupra aliatului său sirian, de asemenea sprijinit de Iran, şi a insistat că nu a existat niciun atac chimic în oraşul sirian Douma.

May şi-a rechemat miniştrii din vacanţa de Paşte pentru o şedinţă specială a cabinetului în Downing Street, mai târziu, în cursul zilei de joi, pentru a discuta răspunsul Marii Britanii la ceea ce ea a calificat drept un atac barbar care nu poate rămâne fără urmări.

Potrivit BBC, May este gata să dea undă verde participării Marii Britanii la acţiunile conduse de Statele Unite fără a cere aprobarea prealabilă din partea parlamentului. Purtători de cuvânt la sediul cabinetului britanic în Downing Street au refuzat în mod repetat să comenteze această informaţie.

„Atacul chimic care a avut loc sâmbătă la Douma în Siria a fost un act şocant şi barbar”, a declarat May reporterilor miercuri. „Toate indiciile arată că regimul sirian este responsabil”, a adăugat ea.

Potrivit ziarului Daily Telegraph, May a ordonat ca submarine britanice să fie desfăşurate în aşa fel încât Siria să se afle în raza de acţiune a rachetelor lor, fiind gata să lovească armata siriană.

Theresa May nu este obligată să obţină aprobarea parlamentului, dar o convenţie constituţională fără caracter obligatoriu în acest sens a fost stabilită de la votul din 2003 privind implicarea în invazia condusă de SUA în Irak. Ea a fost respectată în desfăşurările militare ulterioare în Libia şi Irak.

Marea Britanie a lansat lovituri aeriene în Siria de la bazele sale militare din Cipru, dar numai împotriva unor ţinte având legătură cu gruparea militantă Stat Islamic.

Parlamentul a respins o acţiune militară britanică împotriva guvernului lui Al-Assad în 2013, punându-l într-o situaţie jenantă pe predecesorul lui May, David Cameron. Aceasta a descurajat apoi administraţia SUA a lui Barack Obama de la o acţiune similară. AGERPRES