Comisia guvernamentală pentru reintegrarea ţării și-a punctat prioritățile în reglementarea conflictului transnistrean

Ultimele evoluții privind reglementarea conflictului transnistrean și subiectele actuale de pe agenda procesului de negocieri au fost discutate, în seara zilei de ieri, în cadrul ședinței Comisiei guvernamentale pentru reintegrarea ţării, prezidată de premierul Pavel Filip, a relatat agenției MOLDPRES Direcţia comunicare şi protocol a Executivului.

Prim-ministrul a accentuat rolul Comisiei în dinamizarea procesului de reglementare, menționând că problematica transnistreană necesită consultări permanente pentru soluționarea chestiunilor de interes major în beneficiul locuitorilor din stânga Nistrului. În acest sens, au fost prezentate evoluțiile înregistrate și acţiunile care urmează să fie întreprinse pentru a avansa în procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

Anul curent, eforturile autorităților vor fi orientate spre implementarea deciziilor protocolare semnate în 2017 de către reprezentanții politici de la Chișinău și Tiraspol. Între acestea, deschiderea podului Gura Bâcului-Bâcioc, soluționarea problemelor școlilor moldovenești cu predare în grafia latină, apostilarea actelor de studii emise în regiunea transnistreană, deblocarea accesului fermierilor la terenurile agricole și interacțiunea în domeniul telecomunicațiilor. Adițional, la inițiativa autorităților de la Chișinău, pe agenda negocierilor au mai fost propuse două subiecte – monitorizarea respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană și a situației în Zona de Securitate.

De asemenea, prioritățile Executivului vizează promovarea întâlnirilor de lucru în formatul „5+2”, menținerea dialogului deschis cu partenerii externi pe subiectul problematicii transnistrene, dar și eficientizarea activității grupurilor de lucru sectoriale. Pavel Filip a evidențiat necesitatea dinamizării dialogului în cadrul platformelor de negocieri existente, menționând importanța sporirii capacității grupurilor sectoriale și organizării regulate a ședințelor de lucru.

Un alt subiect al discuțiilor a vizat coordonarea asistenţei externe care vine în susținerea populației din raioanele de est ale țării, fiind subliniată importanța consultării proiectelor de finanțare și cu autoritățile competente de la Chișinău. Cu suportul partenerilor străini, începând cu anul 2015, în regiunea transnistreană au fost realizate 36 de proiecte în valoare de peste 45 milioane de euro, cel mai mare donator fiind Uniunea Europeană. Totodată, numeroase programe de dezvoltare în regiune sunt implementate de către Guvernul Republicii Moldova, în aceste sens, pentru anul curent au fost alocate 15 milioane de lei.