Festivalul Operelor Independente – ediţia a II-a, la Ateneul din Iaşi

Pe 19 mai, Ateneul din Iaşi îşi deschide porţile pentru cea de-a doua ediţie a Festivalului Operelor Independente, care anul acesta propune următoarele spectacole:

 

  1. Festivalul Operelor Independente – Spectacol experiment ,,Extrinsec”, regia Adonis Tanța 19-05-2018, de la ora 18:00

„Extrinsec” este un spectacol de teatru muzical experimental, care pune reflector pe om în singurătea şi intimitatea lui.
Acest spectacol încearcă să arate omul fără nici o carcasă, fără filtru şi cât mai vulnerabil. Despachetăm omul de aparenţe, nevoia de a mulţumi sau impresiona pe ceilalti, frica de singuratate, nevoia de acceptare , ca să vedem dorinţa imensă de a nu rămâne singuri şi toate compromisurile pe care le facem din această cauză. “Extrinsec” pune în contrast planul exterior şi planul interior al omului. Planul exterior este prezent în spectacol prin simbolul hainei, de aceea scenografia este alcătuită din multe, multe haine, aceste “ coperţi “ care creează o aparenţă despre cine am putea fi. Pentru că interiorul omului este atât de complex numai împreună cu muzica am putut aprofunda şi vorbi despre sufletul omului.
În acest spectacol se cântă muzică veche românească, muzica ce vorbeste despre singurătate, dor, bucurie, dragoste. „Extrinsec” este  un spectacol despre cum împachetăm cel mai frumos singurătatea, frica, nevoia de accepare şi vunerabilităţiile noastre.

Regia: Adonis Tanța Spectacolul de teatru muzical experimental „Extrinsec”, urcă pe scena Ateneului din Iași, în cadrul Festivalului Operelor Independente, ediția a II-a, sâmbătă 19 mai, ora 18, Sala Mică de Spectacole.

  1. Festivalul Operelor Independente – Spectacol clasic ,,Nunta lui Figaro”, regia Tiberius Simu 20-05-2018, de la ora 19:00

Supratema spectacolului „ Nunta lui Figaro” este reprezentată de conflictul între imaginea socială a personajelor şi realitatea lor interioară, într-o societate ce valorizează poziţia socială a individului, în defavoarea conţinutului moral şi afectiv al individului. Aceasta contradicţie creează o luptă permanentă între exterior şi interior şi o tendinţă de refugiere într-o lume virtuală în care individul işi poate exprima frustrările şi angoasele, în mod violent, în domeniul imaginarului. Această dedublare interioară este ilustrată scenic prin dublarea personajelor în momente cheie ale operei. Scurtă descriere a trupei (echipa artistică şi realizatori – premii, montări, festivaluri etc.): Echipa artistica este formată din cadre didactice ale AMGD şi studenţi la Facultatea de Interpretare Muzicală, Canto ai AMGD. În ultimii ani, Academia de Muzică din Cluj a participat la numeroase festivaluri şi concursuri. Realizatorii spectacolului sunt: Lect. Univ. Dr. Cristian Sandu – dirijor, Lect. Univ. Dr. Codruţa Ghenceanu – maestru acompaniator şi Asist. Univ. Drd. Tiberius Simu – regizor. Distribuţia este formată exclusiv din studenţi.
Spectacolul „Nunta lui Figaro”, urcă pe scena Ateneului din Iași, în cadrul Festivalului Operelor Independente, ediția a II-a, duminică 20 mai, ora 19, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”.

 

 

  1. Festivalul Operelor Independente – Spectacol lecție ,,Oedipe pe înțelesul tuturor”, concept Ștefan Ignat 25-05-2018, de la ora 19:00

 

Aflat la prima ediţie, Festivalul Operelor Independente este o iniţiativă inovatoare în contextul cultural regional precum şi în perimetrul instituţional căruia îi aparţine Ateneul din Iaşi.
Suita de manifestări are ca idee centrală susţinerea, promovarea şi impulsionarea producţiilor din domeniul teatrului muzical realizate de către artiști independenți, indiferent de cetăţenie, precum și spectacolelor realizate de instituții de învățământ academic de profil. Punerea în valoare a tinerilor interpreţi şi realizatori, prin aducerea lor în prim-planul vieţii artistice, reprezintă o oportunitate de afirmare, dezvoltare şi recunoaştere profesională.
Festivalul este deschis şi lucrărilor muzicale în primă audiție precum și producțiilor experimentale de teatru muzical, dorindu-se o întâlnire între tradiţia genului şi impulsurile novatoare ale secolului 21, propunând publicului spectacole de operă, operetă şi spectacole muzicale pentru copii, stimulând creativitatea, inovaţia şi experimentul în interpretare şi realizare scenică.
Festivalul NU se adresează producţiilor realizate de către instituţiile de stat de profil.
Spectacolul – lecție „Oedipe pe înțelesul tuturor” este produs de către Muzeul Național George Enescu din București.
Inițiator și concept – baritonul Ștefan Ignat, prim solist al Operei Naționale Române din București
”Mi-a venit această idee de a prezenta Oedipul în limba română observând că interacțiunea personajului principal cu auditoriul din țara noastră este mai bună atunci când se înțelge acțiunea dramatică a lucrării. Prezentarea prin prisma melosului popular face să ne putem apropia mai mult de singura lucrare -TRAGEDIE LIRICĂ a marelui nostru compozitor.
Imi doresc ca Oedipe să fie înțeles prin elementele din interior folosite de compozitor – doine, balade, dansuri populare – și nu prin complexitatea partiturii muzicale – armonii complexe și linii melodice de mare anvergură.
Voi cita pe marele compozitor care spunea că:”Muzica unei opere este întocmai ca un giuvaer. Piatra pretioasă o constituie acțiunea, conflictul dramatic. Muzica este accesoriul esențial, iar drama este principalul element. Călauzit de acest principiu am scris Oedipe”.
Potrivit concepției enesciene, muzica nu povestește despre acțiuni și nu mărginește comunicarea ei, ci o dezvăluie în mișcare, în dezvoltare. In muzică își găsește expresia însuși procesul acțiunii, în toate fazele și multiplele sale direcții. Ea asigură intensitatea expresiei… Intr-un cuvânt, muzica este oglinda activă a tot ce se petrece în scenă, ca atare partitura nu va fi sclava libretului.
Proiectul se adresează celor ce vor se înteleagă muzica lui George Enescu prin melosul popular și Mitul lui Oedipe.” Ștefan Ignat

Distribuția:
Ștefan Ignat – bariton
Florina Hinsu-Mariș – soprano
La pian, Liliana Mareș

 

  1. Festivalul Operelor Independente – Spectacol clasic ,,Don Giovanni”, regia Anda Tăbăcaru 24-05-2018, de la ora 19:00

 

Viziunea regizoral-scenografică a operei “Don Giovanni”, de Wolfgang Amadeus Mozart în cadrul Studioului de operă al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti Opera Don Giovanni de Wolfgang Amadeus Mozart este, prin caracterul său (drama giocoso), deosebit de ofertantă atât pentru interpreţii consacraţi, cât şi pentru cei în formare – studenţi şi masteranzi, deoarece, în planul dramaturgiei muzicale, în planul realizării scenice și conturării personajelor, dă posibilitatea pătrunderii într-un univers complex din punct de vedere stilistic şi vocal. Concepţia regizoral-scenografică reliefează, prin elementele existente în decor, proiecţii, recuzită şi costume, îmbinarea de sorgine shakeaspereană dintre real şi fantastic existentă permanent în această capodoperă. Actuala versiune a operei Don Giovanni va avea ca reper perioada anilor ´20, recunoscută ca fiind perioada ”anilor nebuni”, în care societatea, cultura și arta au cunoscut, după primul război mondial, un dinamism deosebit. O fire magnetică, dinamică și excesivă așa cum este Don Giovanni, se poate manifesta în toată plenitudinea într-o asemenea atmosferă. Clasele sociale își păstrează încă marile diferențe, așa cum cer personajele partiturii, de la nobilul personaj titular la burgheza Donna Elvira și țărancuța Zerlina. Decorul simbolizează un labirint semi – transparent al sentimentelor în care se avântă fiecare personaj. Eroii se caută, se ascund, se găsesc și se urmăresc în acest labirint al culorilor calde și reci. Scurtă descriere a trupei (echipa artistică şi realizatori – premii, montări, festivaluri etc.): Spectacolul cu opera ”Don Giovanni” de W.A.Mozart este realizat în cadrul clasei de operă a anilor I și II master din cadrul Departamentului Canto și Artele Spectacolului Muzical al Unviersității Naționale de Muzică București, având ca profesori pe regizorul conf. univ. dr. Anda Tabacaru și pianistul conf. univ. dr. Alexandru Petrovici, ambii cu o experiență de peste 25 de ani în domeniul spectacolului de operă și al învățământului superior artistic.

Spectacolul „Don Giovani”, regia Anda Tăbăcaru, urcă pe scena Ateneului din Iași, în cadrul Festivalului Operelor Independente, ediția a II-a, joi, 24 mai 2018, ora 19, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”.

 

  1. Festivalul Operelor Independente – Spectacol clasic ,, O noapte furtunoasă”, regia Daniel Pralea Blaga 23-05-2018, de la ora 16:00

În opera ,,O noapte furtunoasă” de Paul Constantinescu, desfăşurarea acţiunii este condiţionată în mare parte de muzică, ceea ce pune libretul într-o lumină nouă. Regizorului îi revine sarcina de a concretiza plastic acţiunea operei în cadrul îi imaginile scenei, plecând de la ceea ce îi sugerează unitatea indisolubilă dintre text şi muzică. Atât libretul, cât şi muzica ne oferă întreaga comedie a lui Caragiale, dezvăluind prin imagini sonore caracterizarea personajelor şi ambiţia morală a epocii. Scurtă descriere a trupei (echipa artistică şi realizatori – premii, montări, festivaluri etc.): Echipa ,, O noapte furtunoasă” a luat fiinţă la clasa regizorului Daniel Prallea Blaga, fiind alcatuită de studenţi din ani diferiţi, pasionaţi şi dedicaţi artei. Totul a incepul atât din dorinţa regizorului, de a omagia Centenarul Marii Uniri, cât şi din dorinţa studenţilor, de a promova opera românească a secolului XX. Toate acestea au fost realizate şi datorită dăruirii, răbdării, profesionalismului şi implicării pianistei, doctor, Ioana Valentina Cojuharov. Situaţiile şi personajele ridicole, caracteristice comicului, s-au pliat perfect cu tipologia fiecărui interpret. Astfel, după pregatirea muzicală intensivă, totul a fost natural, deoarece această operă le-a permis interpreţilor să îşi exteriorizeze plăcerea de a cânta.
Spectacolul „O noapte furtunoasă”, regia Daniel Prallea Blaga, urcă pe scena Ateneului din Iași, în cadrul Festivalului Operelor Independente, ediția a II-a, miercuri 23 mai 2018, ora 16.00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”.

 

  1. Festivalul Operelor Independente – Spectacol clasic ,, Icoane de la Țară”, regia Daniel Pralea Blaga 22-05-2018, de la ora 20:00

Celebrele pagini semnate de către Tiberiu Brediceanu- ” La Sezatoare ” ; ” La Seceris” – fac parte dintr-o lucrare mai amplă ” Icoane de la ţară”, înghemânate într-un tot unitar sincretic şi alte pagini celebre din creaţia lui Tiberiu Brediceanu precum: ” Cine m-aude cântând” , ” Arde-mi-te-ai codru des” , ” Bagă doamne luna-n nori”. Muzica lui Tiberiu Brediceanu , puternic inspirată din etosul nostru românesc, devine purtător de idei şi concluzii pe care copiii nostri le vor moşteni, în continuitatea neamului nostru românesc şi în concertul internaţional al naţiunilor. Lucrările sunt un pretext al omagiului Centenarului Marii Uniri, prin dăruirea studenţilor care dedică publicului contemporan şi ieşean acest florilegiu de emoţii, stări, îndemnuri care în subtext sunt potrivite situaţiei istorice şi geopolitice a României. Reprezintă un cenaclu contemporan ce preia mijloacele populare, strămoșești de celebrare a celor mai importante momente ritualice ale anului agrar. Scurtă descriere a trupei (echipa artistică şi realizatori – premii, montări, festivaluri etc.): Iniţial lucrarea a fost pusă în scenă de către studeţii anului IV- canto UNMB cu ajutorul studenţilor de anul I ca ansamblu coral la cursul de clasă de operă a regizorului Daniel Prallea Blaga. La iniţiativa regizorului producţiile „La Sezatoare” şi „La Seceris” au fost ulterior distribuite colectivului anului I, care împărţit în două grupe de câte 15 au impreunat cele două scene formând tabloul etnografic „Icoane de la ţară”. Cu prilejul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri producţia a debutat în data de 14 aprilie 2018 pe scena Filarmonicii „Paul Constantinescu” Ploieşti, având ca urmare invitaţii pentru viitoare reprezentaţii la Palatul Brâncovenesc din Mogoşoaia şi la Colegiul National „Gheorghe Şincai”.

Spectacolul „Icoane de la țară”, regia Daniel Prallea Blaga, urcă pe scena Ateneului din Iași, în cadrul Festivalului Operelor Independente, ediția a II-a, marți 22 mai 2018, ora 19, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”.

 

  1. Festivalul Operelor Independente – Spectacol clasic ,, Motanul încălțat”, regia Daniel Pralea Blaga 22-05-2018, de la ora 19:00

Opera Motanul Încălțat de Cornel Trăilescu reprezintă o explozie de culoare și energie atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. Deși subiectul este gândit anume pentru cei mici, regizorul Daniel Prallea-Blaga a reușit să creeze un spectacol autentic, efervescent, plin de voie bună și poante haioase, spre deliciul audienței de toate vârstele. Rămas orfan și văzând că nu are de niciunele, Ionică se hotărăste să-și ia zilele, singura ființă care i-a mai rămas pe pământ fiind motanul său blănos. Când Ionică se plângea că viața lui nu are rost și era gata-gata să-și pună ștreangul de gât, cotoșmanul a prins grai și l-a salvat pe tânăr, făcându-l de ocară pentru fapta pe care intenționa sa o facă. Spre uimirea lui Ionică, motanul a început să vorbească și i-a spus că îl va ajuta atât cât va putea. Între timp, pe câmpul din apropiere, un iepure alb este fugărit de un tâlhar. Speriat de moarte, iepurașul se ascunde în spatele unor lemne. Văzând că n-are sorți de izbândă, tâlharul se retrage, dar își uită acolo sacul cu lucruri furate. După plecarea hoțului, motanul găsește sacul uitat plin cu obiecte prețioase, cotrobăie prin el, găsește o pălărie, un inel, o sabie și o pereche de cizme și astfel devine Motanul Încălțat. El și cu Ionică observă iepurașul ascuns și încearcă să îl îmblânzească. Astfel, iepurașul cel alb va deveni tovarășul de drum și cel mai bun prieten al cotoșmanului. Acum începe aventura celor doi la castelul Împăratului, conoașterea domniței, fata acestuia și a doicii, și bătăliile repetate cu Marele Dregător, dușmanul împărăției. Cotoșmanul, prin abilitățile sale excepționale, reușește să scape Împărăția de Marele Dregător și de acoliții acestuia care îi puneau bețe-n roate împăratului. Între timp, Ionică și domnița se îndrăgostesc, iar Împăratul este foarte încântat de căsătoria fiicei sale. Iepurașul Alb devine Împăratul iepurilor, iar Motanul Încălțat se autoproclamă Mare Dregător. În final, toată lumea petrece fericită!

Spectacolul „Motanul Încălțat”, regia Daniel Prallea Blaga, urcă pe scena Ateneului din Iași, în cadrul Festivalului Operelor Independente, ediția a II-a, marți, 22 mai 2018, ora 19, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”.

 

  1. Festivalul Operelor Independente – Spectacol clasic ,, Îndrăgostiții cu același nume”, regia Ina Hudea 21-05-2018, de la ora 19:00

”Îndrăgostiţii cu același nume”, este un spectacol cu durată de 55 de minute bazat pe opera ”Bastien şi Bastienne” de W.A. Mozart. Muzica este folosită integral din opera mozartiană, dar textele de legatură şi adaptarea scenică aparţin regizorului Ina Hudea. Datorită acestui scenariu, adus în contemporaneitate, celor trei personaje li se oferă o partitură de joc alertă și amuzantă, atât pentru publicul tânăr și foarte tânăr cât și pentru publicul adult. Scenografia semnată de către Gabriel Hutera, student în anul IV al Universitătii de Artă şi design Cluj Napoca, prof. coordonator Liliana Moraru, este una minimalistă, dar extrem de plastică și sugestivă, venind direct în sprijinul jocului actoricesc.
Binecunoscuta operă a lui Mozart, capătă astfel o ”haină” nouă, care accentuează preponderent comicul libretului, facând povestea mult mai accesibilă publicului larg. Scurtă descriere a trupei (echipa artistică şi realizatori – premii, montări, festivaluri etc.): Facultatea de Interpretare muzicală a Academiei de Muzică Gh Dima, departamentul de Canto și Artele spectacolului muzical, are ca materie de specialitate disciplina “clasa de operă”, în cadrul căreia studenții secției Canto își pregătesc rolurile pentru licenţă. În fiecare an universitar se realizează între 3 și 5 producții, care cuprind studenți din toți anii de studii de licență și master. S-au realizat titluri ca : “Elixirul dragostei” de G. Donizetti, “Suor Angelica” de G. Puccini, “Opera de 4 note” de Tom Johnson, “Habanera” – fragmente din Carmen de G. Bizet, “Hansel și Gretel” de E. Humperdinck, “Offenbach soiree” – opera colaj din creația lui Offenbach, “Bal la printul Orlovsky” după actul II al Liliacului de J. Strauss, ”Orfeo ed Euridice” de Ch.W. Gluck etc. Cu aceste spectacole studenții Academiei au participat la Festivalul de operă studențească Viva Vox, au evoluat pe scenele celor două Opere clujene, au performat în spații neconvenționale ale Clujului prin intermediul proiectului Scena Urbană, precum și la alte manifestări de profil (vernisaje, spectacole caritabile, spectacole educative, Ziua internațională a tineretului, Zilele Clujului samd). În 12 martie 2018, acest spectacol a fost inclus in stagiunea Operei Naționale Române Cluj, ca producție a Academiei de Muzică ”Gh. Dima”.

Spectacolul „Îndrăgostiți cu același nume”, regia Ina Hudea, urcă pe scena Ateneului din Iași, în cadrul Festivalului Operelor Independente, ediția a II-a, luni, 21 mai 2018, ora 19, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”.