Caderea parului, o afectiune cu tratament diferit, in functie de cauza

Căderea părului are cauze diferite și poate ascunde anumite afecțiuni, în funcție de fiecare individ. Căderea androgenetică a părului spre exemplu, calviția sau chelia în cazul bărbaților se întâlnește frecvent și începe să se manifeste în jurul vârstei de 17-18 ani, accentuându-se între 25 și 35 de ani, după care căderea părului reducându-se treptat.
În cazul femeilor, se observă de obicei o rărire a părului în perioada de după naștere și după alăptare, din cauza avitaminozei, adică pierderea de minerale și vitamine necesare sănătății părului.
Căderea părului poate fi de asemenea asociată cu diverse patologii. În unele situații, se poate vorbi și despre o rărire a părului din cauza îngrijirii nepotrivite a acestuia. O persoană care se plânge de căderea părului, trebuie în general să folosească produse de spălare blânde, care nu agresează firul de păr.
Există însă şi o îmbătrânire a firului de păr, o scădere a vitalității lui și o deteriorare a texturii, de-a lungul vieții, asociate cu înaintarea în vârstă.
De altfel se poate vorbi şi de așa numita cădere insulară a părului, atunci când o zonă a scalpului este lipsită de fire de păr.

Tratamentul căderii părului este strict legat de studierea cauzei pentru care există această problemă, cauză pe care medicul specialist o poate recunoaște din discuția cu pacientul, de multe ori fiind necesare și analize suplimentare.