Basarabia

Igor Dodon se declară îngrijorat de posibilitatea reanimării conflictului transnistrean cu scopul de a atrage în el Rusia

Acţiunile actualului guvern de la Chişinău ar putea duce la declanşarea unui conflict cu Transnistria cu scopul de a atrage Rusia în evenimente, susţine preşedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, într-un interviu acordat la sfârşitul săptămânii trecute ziarului rusesc Nezavisimaia Gazeta.

El a evocat în acest sens recenta rezoluţie a Adunării Generale a ONU privind retragerea trupelor ruse din Transnistria, adoptată la 22 iunie, la iniţiativa guvernului Republicii Moldova, precum şi un document trimis de guvernanţii moldoveni Congresului SUA.

Rezoluţia, căreia Rusia i s-a opus cu virulenţă, „doar va înrăutăţi situaţia Chişinăului, inclusiv din punct de vedere rezolvării politice cât mai rapide a conflictului transnistrean”, a afirmat Igor Dodon.

Noua Strategie naţională de apărare a Republicii Moldova, al cărei proiect urmează să fie examinat de către parlament, menţionează ca principală ameninţare potenţialul militar din Transnistria, a spus preşedintele moldovean.

Preşedinţia „a introdus mai multe modificări în concepţia Strategiei naţionale de apărare. Dacă parlamentul va adopta versiunea iniţială a documentului, atunci eu îl voi bloca”, a insistat Dodon în interviul menţionat.

„Sunt îngrijorat de posibilitatea reanimării conflictului transnistrean cu scopul de a atrage în el Rusia. Vor risca oare democraţii noştri un astfel de scenariu? Sper că nu”, a opinat Dodon.

Nu este prima oară când preşedintele Republicii Moldova agită spectrul reizbucnirii conflictului de pe Nistru dacă Rusia îşi va retrage trupele, aşa cum solicită guvernul şi majoritatea societăţii moldovene, conform observatorilor de la Chişinău.

În opinia preşedintelui, toate aceste iniţiative fac parte din pregătirile partidului de guvernământ pentru alegerile parlamentare din toamnă.

„Ei sperie poporul cu ameninţări din partea Federaţiei Ruse şi Transnistriei deoarece nu mai au ce spune despre vectorul proeuropean. Săptămâna trecută s-au împlinit patru ani de la semnarea Acordului de asociere a Republicii Moldova cu UE, dar rezultatele aşteptate nu sunt. Iar după ce instanţa de judecată a anulat recent rezultatele alegerilor la primăria Chişinăului, încrederea în partidul de guvernământ a fost complet subminată. Dar alegerile parlamentare vor pune totul în ordine”, a afirmat Dodon, potrivit căruia Partidul Socialiştilor – al cărui lider neoficial este – va câştiga viitoarele alegeri legislative.

Printre ameninţările şi riscurile menţionate în noua Strategie de apărare şi securitate a Republicii Moldova figurează potenţialul militar din regiunea transnistreană a Republicii Moldova (inclusiv Grupul Operativ al Trupelor Ruse – GOTR), utilizarea instrumentelor de propagandă informaţională, atacurile cibernetice, migraţia ilegală, traficul ilicit de armament, activitatea teroristă etc.

Săptămâna trecută, proiectul documentului a fost aprobat în şedinţa Comisiei parlamentare pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică, potrivit agenţiei de presă moldovene Infotag. Comisia a respins majoritatea propunerilor venite din partea preşedintelui Dodon. Potrivit legislaţiei, preşedintele are dreptul o singură dată să nu promulge legile şi să le întoarcă parlamentului spre examinare. Dacă legislativul votează din nou aceeaşi variantă de proiect, preşedintele este obligat să semneze documentul în termen de două săptămâni. În cazul în care şeful statului refuză în mod repetat să promulge proiectul de lege, atunci, prin decizia Curţii Constituţionale, el este suspendat temporar din funcţie, iar documentul va fi semnat de preşedintele parlamentului sau premier, conform Infotag. AGERPRES

Related Articles

Back to top button