Ministerul Educaţiei a lansat acţiunea „Studenții solidari cu școala”

Chişinău, 28 sep. /MOLDPRES/. „Studenții solidari cu școala” este genericul unei acţiuni, demarată astăzi de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) în cadrul campaniei „Pledoarie pentru pedagogie”, transmite MOLDPRES.

Scopul iniţiativei constă în promovarea statutului cadrului didactic prin încadrarea studenților anilor III-IV de la programele de studii superioare de licență și a celor de la programele de studii superioare de master de la domeniul „Științe ale educației”, în calitate de educatori, învățători și profesori în instituțiile de învățământ general din țară, pe o perioadă determinată, în anul de studii 2020-2021.

Studenții, care își vor manifesta interesul de a se alătura inițiativei MECC, vor fi angajați și remunerați în instituțiile de învățământ general, în calitate de educatori, învățători, profesori, prin cumul, maxim pe o normă didactică de 9 ore. „Instituțiile de învățământ superior vor considera această activitate ca stagiu de practică pedagogică, fără a solicita elaborarea rapoartelor suplimentare în cadrul acestora”, au explicat surse de la Ministerul Educaţiei.

Pe perioada aflării studentului în instituția de învățământ general în calitate de educator, învățător, profesor, universitatea, precum și instituția unde se va încadra studentul/studenta va desemna câte un mentor.

Mentorii ambelor instituții vor coordona și stabili un orar flexibil al orelor academice și lecțiilor școlare, în așa fel ca acești studenți să se poată încadra în activitățile academice incluse în planul de învățământ al specialității date. „Menționăm că pentru studenții angajați în instituțiile de învățământ general vor fi elaborate planuri individualizate de învățământ și aprobate de rectorul instituției”, indică un comunicat al MECC.

Repartizarea studenților pentru angajare se va realiza în dependență de necesarul de cadre didactice solicitate de reprezentanții organelor locale de specialitate în domeniul învățământului.

Campania națională „Pledoarie pentru pedagogie/profesia de pedagog” a fost lansată la începutul lunii august şi își propune să îmbunătățească sistemul de motivare și susținere a cadrelor didactice în procesul de integrare și menținere în sistemul educațional, să promoveze bunele practici educaționale şi succesele obținute de profesorii performanți și de școli, inclusiv în rândul tinerilor specialiști, pentru îmbunătățirea imaginii personalului didactic în societatea modernă și atragerea absolvenților în profesia didactică.

Sursă foto: MECC