Victimele deportărilor staliniste au fost comemorate la Chișinău

Victimele deportărilor staliniste au fost comemorate astăzi la Chișinău. În toate localitățile din țară drapelele de stat au fost lăsate în bernă, transmite MOLDPRES.

În cadrul evenimentului de comemorare, Prim-ministrul Pavel Filip a declarat că ziua de astăzi este o adevărată tragedie a neamului nostru, care a lovit în fundamentul românesc.

„Suntem aici pentru a ne aminti de cei care au avut de suferit în urma deportărilor staliniste. Azi ne tăcem durerea. În timpul celui de-al doilea val de deportări, aproape 40 de mii de persoana au fost duse, timp de o singură noapte, de lângă familiile lor, au fost amenințate și terorizate. A fost o călătorie spre infern, iar conaționalii noștri au trecut prin chinuri groaznice. Deși au trecut atâția ani, cuvântul Siberia stârnește și acum frică și amintiri groaznice. Au fost deportate persoanele incomode, intelectualitatea, iar acest lucru a avut consecințe dramatice. Țara a rămas debusolată și fără lideri. Este important să ne amintim de acei oameni și locul lor în istoria țării noastre. Acestea sunt lecțiile istoriei care trebuie învățate și prețuite. Guvernul a întreprins și va realiza în continuare acțiuni pentru a oferi suport victimelor deportărilor staliniste”, a spus Filip.

Prezente la eveniment, victimele deportărilor au povestit despre clipele de groază trăite în timpul represaliilor. „Am fost duși din închisoare în închisoare. Viața a început din nou, am căutat locuri unde să construim o casă și unde să învățăm să trăim departe de cei dragi. Astăzi avem o adunare de suflet. Suntem o familie mare cu un destin greu, trecut prin trădare și greutăți. Am fost izgoniți din țara natală și îndepărtați de rude. Mulțumim Guvernului că ne-a scos din anonimat și ne-a făcut să nu ne simțim rușinați ca niște tâlhari fugari”, a spus o victimă a deportărilor staliniste.

În semn de solidaritate, astăzi au fost incluse sirenele în întreaga țară. Tot azi a fost ținut un minut de reculegere și citite numele persoanelor care au suferit în urma represiunilor politice.

Totodată, în toate lăcașele sfinte au fost trase clopotele și au fost săvârșite slujbe de pomenire a celor trecuți în neființă în urma deportărilor staliniste, dar și pentru cei decedați în închisorile comuniste.

În prezent, în Republica Moldova locuiesc aproximativ 8000 de deportați.

Cel de-al doilea val de deportări în masă din Basarabia a avut loc pe 6-7 iulie 1949. Oamenii erau încărcați în trenuri și duși spre Siberia și Kazahstan.

În total, au existat trei valuri de deportări în masă: în iunie 1941, iulie 1949 şi aprilie 1951.