Termoelectrica va produce energie termică din biomasă

Chişinău, 7 iul. /MOLDPRES/. Centralele termice suburbane vor produce energie termică din biomasă, transmite MOLDPRES.

Potrivit unui comunicat al Termoelectrica, compania va demara în scurt timp un proiect ecologic care prevede producerea energiei termice din biomasă la centralele termice suburbane, aflate în gestiune.

Inițiativa vine ca urmare a colaborării Termoelectrica cu Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor și Terravesta din Marea Britanie, care prevede integrarea plantei energetice Miscanthus în ciclul de producere a energiei termice în sistemele de termoficare centralizate. Proiectul ecologic a fost desemnat câștigător în cadrul unui concurs al proiectelor de inovare și transfer tehnologic, organizat de către Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare și urmează a fi cofinanțat de Termoelectrica și din bugetul de stat în proporție de 50%. Valoarea totală a investiției a acestui proiect pilot este de cca 1,7 milioane de lei.

Potrivit estimărilor făcute de Termoelectrica, de energie termică produsă ecologic vor beneficia 5500 de apartamente, 110 case, 40 de întreprinderi, 12 grădinițe publice, 25 de unități de învățământ și opt instituții medicale.