Noi focare ale pestei porcine africane au apărut în judeţul Brăila. Este vorba despre trei comune din Insula Mare a Brăilei, unde au fost luate măsuri de monitorizare, control şi combatere ale bolii, astfel încât să se împiedice răspândirea virusului.
Până în prezent, în judeţul Brăila au fost sacrificaţi peste 3.000 de porci, iar proprietarii animalelor vor fi despăgubiţi în cel mult 90 de zile, anunţă corespondentul MEDIAFAX.
Săptămâna trecută, în judeţul Brăila au fost sacrificate mii de animale din gospodării din comunele Berteştii de Jos, Frecăţei şi Stăncuţa. Măsurile nu au împiedicat virusul să ajungă şi în localităţile Măraşu, Măgura şi Băndoiu, toate din Insula Mare a Brăilei.
Autorităţile au confirmat noile focare şi au început să eutanasieze porcii bolnavi şi pe cei care au intrat în contact cu animalele bolnave. Până în prezent, au fost sacrificaţi 3.014 porci, iar echipele de teren nu s-au confruntat cu situaţii deosebite, provocate de proprietarii animalelor. Totuşi, pierderile financiare sunt mari, astfel încât autorităţile au luat măsuri speciale în jurul marilor ferme de porci din judeţul Brăila.
„Percepţia oamenilor a fost bună, până acum, nu am avut probleme să ne lase să intrăm în curţi. Problema cea mai mare sunt pagubele economice, vă daţi seama 3.000 de porci pe despăgubiri câţi bani sunt. Avem peste 200.000 de porci în judeţ…. Avem o problemă importantă şi grija noastră cea mai mare este pentru fermele comerciale. Vă dau un exemplu. La ieşirea din Tichileşti, la intrare în Tufeşti, avem cantonaţi în jur de 150.000 de porci. Aceste ferme şi-au luat toate măsurile de bio-securitate, nu cred că vom avea probleme, dar trebuie să stăm 24 din 24 să veghem”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul DSVA Brăila, Gicu Drăgan.
Pentru a evita problemele, autorităţile judeţene au decis să intensifice campaniile de informare a populaţiei privitoare la pesta porcină africană.
„Prin intermediul primarilor se vor intensifica informările către populaţie pentru prevenirea şi combatarea acestei peste porcine”, a anunţat prefectul judeţului Brăila, George Adrian Paladi.
Autorităţile au mai anunţat că statul îi despăgubeşte pe proprietarii animalelor sacrificate cu sume raportate la preţul pieţei. Până în prezent au fost întocmite dosarele de despăgubire pentru cel puţin două treimi dintre gospodăriile afectate iar documentele sunt trimise la Bucureşti, spre aprobare, începând de miercuri, 1 august. Despăgubirile vor fi plătite în cel mult 90 de zile la o valoare cuprinsă între între 8 lei şi 12 lei/kg, în funcţie de o serie de criterii stabilite prin lege. Despăgubirile sunt stabilite de o Comisie de Evaluare care analizează fiecare caz în parte. „Plata despăgubirilor pentru animalele tăiate, ucise sau altfel afectate, se face la valoarea de piaţă în termen de 90 de zile de la tăierea, uciderea sau afectarea în alt mod a animalelor”, a anunţat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.