Primăria capitalei a semnat un memorandum pentru a spori protecţia copilului şi familiei

. Primăria capitalei, UNICEF Moldova şi mai multe ONG-uri au semnat astăzi un memorandum de înțelegere în domeniul protecţiei sociale a copilului şi familiei, transmite MOLDPRES.

Documentul a fost semnat de primarul general interimar al municipiului Chişinău, Ruslan Codreanu, secretarul general al Alianţei ONG-urilor active în domeniul protecţiei sociale a copilului şi familiei, Carolina Buzdugan, şi reprezentantul de ţară al UNICEF în Republica Moldova, Desiree Jongsma.

„Acest memorandum reprezintă un pas important pentru noi. Sistemul de protecție a copilului a fost reformat timp de 20 de ani. Totuși, avem restanțe în ceea ce ține de protecția copiilor străzii și mai multe deficiențe în localitățile din municipiul Chișinău. De aceea, ne dorim o Direcție pe domeniu eficientă, care să răspundă la solicitările și nevoile copiilor aflați în dificultate. Memorandumul prevede că vor fi angajați consultanți în cadrul Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului, inclusiv un consultant internațional care va evalua activitatea direcției, regulamentele existente și ulterior se va veni cu o foaie de parcurs pentru Consiliul Municipal Chișinău, pentru a stabili acțiunile ce trebuie întreprinse pentru îmbunătățirea situației. Avem nevoie de o analiză privind adopția, condițiile de îngrijire a copilului și consiliera psihologică a familiilor. Este necesară o viziune și un regulament pe termen lung pentru îmbunătățirea situației privind protecția copiilor”, a spus Ruslan Codreanu.

Secretarul general al Alianţei ONG-urilor active în domeniul protecţiei sociale a copilului şi familiei, Carolina Buzdugan, a mulțumit partenerilor pentru această inițiativă frumoasă. „Sperăm ca aceste acțiuni să ducă la fortificarea sistemului de protecție a copiilor din capitală. Ne dorim să contribuim la îmbunătățirea condițiilor existente. Mai avem multe de făcut, cunoaștem că există provocări, de aceea ne dorim să stabilim riscurile și să avem un plan eficient de implementare a politicilor”, a spus Buzdugan.

„Sperăm să fie începutul unei colaborări frumoase. Este o oportunitate foarte bună pentru a îmbunătăți politicile din domeniu. În cadrul acestui parteneriat suntem gata să oferit tot suportul necesar pentru a spori protecția față de copii”, a afirmat reprezentantul de ţară a UNICEF în Republica Moldova, Desiree Jongsma.

Documentul a fost semnat după ce, în şedinţa din 24 iulie, Consiliul Municipal Chișinău a aprobat memorandumul de înţelegere, în scopul colaborării reciproce în cadrul proiectului „Evaluarea eficienţei şi eficacităţii Direcţiei municipale pentru protecţia drepturilor copilului”.