Breaking News

Creditul pentru populație crește susținut, ca urmare a reducerii ratei dobânzilor

Volumul creditelor noi acordate de băncile comerciale agenților economici și persoanelor fizice a continuat să crească, în trimestrul doi din acest an. Prim-viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Vladimir Munteanu, a anunțat că, în perioada aprilie-iunie, împrumuturile noi au însumat aproape 5 miliarde de lei. Cea mai mare creștere a fost înregistrată la creditele de consum și la creditele acordate pentru procurarea imobilului, informează MOLDPRES.

„În trimestrul doi 2018, în structura portofoliului de credite acordate de către băncile licențiate, cota cea mai mare a revenit creditelor acordate persoanelor fizice (28.8%), fiind urmată de creditele comerțului (27.3%)”, constată BNM. Ponderea creditelor acordate persoanelor fizice în totalul creditelor a înregistrat pe parcursul ultimelor 12 luni o creștere esențială de 5.3 puncte procentuale.

Potrivit BNM, creșterea cu 17,6 la sută a creditelor noi în monedă națională acordate de bănci în trimestrul doi față de primele trei luni ale anului, a avut loc pe fundalul unei scăderi continue a ratei dobânzilor. Rata medie a dobânzii la creditele bancare în aprilie-iunie a coborât la 8.78 la sută anual, față de 9.52 la sută în primul trimestru.

Prim-viceguvernatorul BNM apreciază că trendul descendent al ratei dobânzii este o reacție la deciziile de politică monetară a băncii centrale.

Dobânzile la creditele noi oferite populației, în special la cele de nevoi personale, s-au diminuat mai mult decât la finanțările contractate de agenții economici. Astfel, rata dobânzii la creditele de consum s-a redus de la 9.01 la sută anual în ianuarie la 7.54 la sută în iunie, la împrumuturile pentru imobil – de la 7.53 la 7 la sută, în timp ce companiile și alte entități economice au contractat credite în iunie la o rată medie ponderată a dobânzii de 9.26 la sută anual, față de 10.20 la sută în ianuarie.

”Volumul creditelor acordate de sistemul bancar economiei naționale după o scădere continuă timp de doi ani și jumătate a înregistrat o creștere de 792 milioane de lei în trimestrul doi față de cel precedent. De fapt, populația este motorul creșterii împrumuturilor din sistemul bancar. Consumul și ipoteca au contribuit cu 53% în totalul majorării portofoliului de credite. La polul opus se află comerțul și industria alimentară, care continuă să-și diminueze volumul împrumuturilor contractate deja al cincilea an consecutiv”, menționează economistul Veaceslav Ioniță.