Magnetoterapia este o formă de fizioterapie, ce presupune folosirea unui câmp magnetic în anumite regiuni ale corpului uman pentru a reduce durerea sau alte simptome.
Biomagnetismul medical este utilizat în principal pentru a ameliora bolile cronice, fiind o tehnică alternativă de tratament.
Ce este magnetoterapia?
Se aplică un câmp magnetic ce acționează la nivel celular, activează procesele enzimatice, transferurile metabolice și funcțiile membranei celulare. Respirația celulară este îmbunătățită în zona expusă și se produc schimbări pozitive în starea imunologică a pacientului, vasodilatația capilarelor arteriale și se reduce coagularea sângelui.
Este o formă de tratament sigură, neinvazivă, utilă pentru boli acute sau cronice. Magnetoterapia modernă presupune folosirea câmpurilor electromagnetice pulsatorii de frecvență joasă și de frecvență înaltă. Există o diferență semnificativă în modul în care sunt utilizate câmpurile magnetice statice și pulsatorii. Magnetoterapia pulsatorie este o metodă fiziologică foarte populară și a devenit parte standard a procedurilor terapeutice în stațiunile balneare, centrele de reabilitare etc.
Ca istoric, se menționează că în anii 1920, Lakhovsky, om de știință rus emigrat la Paris, susține ideea că fiecare celulă are propria frecvență de rezonanță și că această rezonanță este modificată atunci când o celulă este bolnavă. Câmpurile magnetice folosite în scopuri terapeutice, sau magnetoterapia, își au însă originile din antichitate. În Grecia, medicii foloseau în trecut inele metalice magnetizate pentru a atenua durerea dată de artrită.
Astăzi, magnetoterapia este folosită pentru a trata o varietate de probleme de sănătate. Se utilizează în primul rând pentru a ameliora durerea asociată cu unele boli cronice, cum ar fi artrita, neuropatiile diabetice și durerile de spate și pentru a susține vindecarea rănilor. În medicina clasică, este utilizată frecvent pentru a trata fracturile care se vindecă greu.
Magnetoterapia – indicații și beneficii
Magnetoterapia este eficientă pentru ameliorarea durerii, îmbunătățește circulația sângelui, poate reduce colesterolul și trigliceridele. Este adesea folosită pentru a trata insomnia, migrenele, astmul, pentru a îmbunătăți memoria, pentru a reduce vertijul etc.
Conform cercetărilor, magnetoterapia, mai concret, are următoarele efecte:
● Efect analgezic – reduce durerea
● Efect miorelaxant – poate ameliora tensiunea musculară
● Rol vasodilatator – dilată vasele de sânge și stabilizează tensiunea arterială
● Efect anti-inflamator și antireumatic – reduce umflăturile
● Stimulează creșterea și construcția țesutului osos
● Efect detoxifiant – elimină substanțele dăunătoare și accelerează metabolismul
● Efect regenerator – poate regenera celulele și îmbunătățește circulația sângelui
● Accelerează procesul de vindecare
● Întărește sistemul imunitar
Câmpurile electromagnetice de joasă frecvență cu impulsuri au un efect pozitiv asupra reacțiilor biochimice și biofizice din celule și îmbunătățesc permeabilitatea membranei celulare. Celulele sunt apoi mai bine aprovizionate cu substanțe vitale. Magnetismul, la acest nivel, se poate traduce prinenergie vie, care favorizează procesele vitale din organism.
Magnetoterapia poate fi utilizată și după antrenamente fizice intense, având rol în reabilitare și relaxare musculară. Poate reduce și simptomele negative date de epilepsie, boala Parkinson, boala Alzheimer, migrene, sindrom pre-menstrual, ADHD, depresie etc. Poate îmbunătăți procesele neurologice, starea de bine la nivel mental și poate reduce anxietatea. De asemenea, poate avea beneficii pentru sistemul digestiv, în afecțiuni ca ulcerele, sindromul de intestin iritabil, colică etc., dar și afecțiuni respiratorii. Efectul analgezic al magnetoterapiei este util în majoritatea cazurilor de dureri de etiologie musculară și articulară. Tratamentul trebuie combinat cu terapia medicamentoasă adesea, tratamentul fizioterapic și masaje de relaxare, cel puțin în stadiul inițial. Efectul vasodilatator este cauzat de fluxul de ioni de calciu care determină relaxarea musculaturii vasculare.
Există trei mecanisme fizice prin care câmpurile magnetice pulsatile interacționează cu materia vie:
– Inducția magnetică
– Efectul magneto-mecanic
– Interacțiuni la nivel de electroni
Tipuri de magnetoterapie
Tratamentele cu magnetoterapie sunt, de obicei, foarte simple și sunt separate în tratamentul cu frecvență înaltă și joasă.
Câmpurile magnetice de joasă frecvență au o putere cuprinsă între 1 și 100 Hz și sunt potrivite în special pentru boli cronice și afecțiuni generale. Câmpurile de frecvență înaltă depășesc 100 Hz și se aplică localizat, pentru a avea o eficiență mai mare, mai ales pentru dureri locale și acute.
Ce efecte adverse poate avea magnetoterapia?
Magnetoterapia nu produce efecte secundare în corp, deoarece energia magneților este prea slabă pentru a deteriora țesuturile sau pentru a le deforma. Marele avantaj al acestui tip de tratament este că intensitatea dispozitivelor folosite tratează bolile fără a afecta în vreun fel organismul.
Cu toate acestea, trebuie precauție în unele cazuri, cum ar fi la femeile gravide și la persoanele cu stimulatoare cardiace, deoarece energia magneților le-ar putea afecta. Magnetoterapia nu este indicată nici pentru persoanele cu hipertiroidism, disfuncție a glandei suprarenale, afecțiuni legate de coagulare, disfuncții hipotalamice și hipofizare, tuberculoză, boli virale acute, anumite boli canceroase.
Pentru persoanele cu cancer cărora li se administrează tratament chimioterapeutic se recomandă evitarea biomagnetismului medical. Motivul este că chimioterapia scade rezistența organismului, astfel încât magnetoterapia nu poate regenera țesuturile afectate, neprezentând astfel eficiență. Eficiența este mai redusă și la persoanele foarte în vârstă, deoarece țesuturile nu reacționează la fel de eficient la tratament. De reținut însă că în aceste cazuri nu vorbim de efecte adverse, ci de efecte benefice limitate.
www.postamedicala.ro