Basarabia

În R. Moldova a fost instituit Cod portocaliu de rujeolă

Autoritățile au anunțat astăzi Cod portocaliu de rujeolă pe întreg teritoriul țării, iar până la începutul noului an școlar toți copiii urmează a fi vaccinați. Anunțul a fost făcut astăzi de către ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, în urma ședinței Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, transmite MOLDPRES.

La începutul ședinței, prim-ministrul Pavel Filip a declarat că instituţiile abilitate nu au reacţionat la timp şi nu au luat măsurile necesare împotriva epidemiei.

„Cei care militează împotriva vaccinării cred că manifestă o iresponsabilitate, mă refer la comunitățile religioase, dar există și părinți care se pronunță împotriva vaccinării. Vorbim și de iresponsabilitatea autorităților locale, cazul taberei din satul Moreni, care înțeleg că a funcționat mai mulți ani la rând cu încălcări destul de grave. Iresponsabilitate au manifestat și instituțiile sau autoritățile din educație care admit în colectivități copii care nu sunt vaccinați. Există lege în Republica Moldova care spune foarte clar că nu se admit în colectivități copiii care nu sunt vaccinați. Totodată, organizarea acestei ședințe la inițiativa mea vorbește despre faptul că instituțiile nu-și fac bine treaba”, a spus Pavel Filip.

La rândul său, ministrul Svetlana Cebotari a specificat că cele mai multe cazuri de rujeolă au fost înregistrate în localități din sudul și centrul țării. „În acest sens, în țară, vor fi vaccinați toți copiii și maturii aflați în situații de risc. Vom monitoriza toți copiii în prima lună a anului școlar pentru a evita transmiterea rujeolei în comunitate. La fel, copiii care nu sunt vaccinați nu vor fi admiși în instituțiile de învățământ. În localități vom avea întrevederi cu membrii confesiunilor religioase și vom discuta despre importanța vaccinării”, a subliniat Cebotari.

În primele șapte luni ale anului curent s-au constatat 37 de cazuri de rujeolă. Totodată, doar în luna august au fost confirmate 90 de cazuri, iar alţi 83 de copii au simptome de rujeolă. În ultimii zece ani, rata imunizării a constituit 95 la sută, iar acum aceasta este de până la 87 de procente. Focare de rujeolă există și în țările vecine Ucraina și România.

Medicii epidemiologi reamintesc populaţiei că rujeola este o maladie extrem de contagioasă şi se răspândește rapid. Aceasta se transmite de la o persoană la alta prin aer cu picături în urma strănutului, tusei şi a contactului cu persoana infectată. Primul semn al infecţiei este febra înaltă, care se menține 1-7 zile. Erupţiile generalizate apar după 3-4 zile de la debutul febrei. Pneumonia este cauza cea mai frecventă de deces în rujeolă.

Rujeola poate fi prevenită doar prin vaccinare. În Republica Moldova, vaccinarea este efectuată cu vaccin combinat contra rujeolei, oreionului şi a rubeolei (ROR), la vârstele de un an, 6-7 ani, 14-15 ani. Vaccinarea este gratuită pentru toate persoanele eligibile.

Related Articles

Back to top button