Elena Mîndru & Orchestra Română de Tineret celebrează Centenarul României cu un turneu inedit de jazz simfonic în perioada 6-9 septembrie, în patru oraşe din Transilvania unde nu există orchestre simfonice, informează un comunicat de presă al Asociaţiei Culturale „Elena Mîndru”, remis, luni, AGERPRES.
Potrivit sursei citate, Symphonic meets Jazz reprezintă un concept unic organizat în Romania şi urmăreşte susţinerea tinerilor compozitori şi a noilor lucrări simfonice scrise de aceştia, dialogul între genurile muzicale şi mobilitatea muzicienilor participanţi.
„Acest model nou de concert şi gen muzical în România invită publicul larg, în special pe cel tânăr să facă cunoştinţă cu muzica simfonică şi muzică jazz, cu muzica live, cu cultura şi valorile muzicale naţionale şi internaţionale”, arată comunicatul.
Prin intermediul turneului Symphonic Jazz in Transylvania din toamna acestui an, organizatorii urmăresc realizarea unui eveniment de calitate superioară, în oraşe care nu dispun la ora actuală de filarmonică proprie şi în care accesul la acest tip de eveniment este redus.
„Publicul din aceste oraşe şi din împrejurimi va putea face cunoştinţă cu un concert unic şi extraordinar, în care muzica jazz este îmbinată cu muzica clasică şi cu influenţe folclorice româneşti. Prezenţa unor muzicieni internaţionali din Finlanda şi Bulgaria în cadrul combo-ului de jazz precum şi a dirijoarei de provenienţă cubaneză dau acestui turneu o notă de originalitate şi creează un mediu adecvat schimbului intercultural”, conform organizatorilor.
De asemenea, solista de jazz Elena Mîndru, stabilită în Finlanda, revine în România cu cel mai important turneu al carierei sale. Alături de Orchestra Română de Tineret, dirijată de către Cosette Justo Valdés din Cuba şi soliştii Tuomas J. Turunen – pian (Finlanda), Michael Acker – contrabas (România), Borislav Petrov – tobe (Bulgaria) şi Dan Variu – fluier tradiţional (România), Elena va concerta în patru oraşe din Transilvania unde nu există orchestre simfonice: Sighişoara, Zalău, Negreşti-Oaş şi Topliţa.
Orchestra Română de Tineret apreciată de criticii europeni ca fiind un ansamblu de top din lume a fost creată de violoncelistul şi profesorul Marin Cazacu şi reuneşte cei mai buni tineri muzicieni din România.
Orchestra Română de Tineret a fost aclamată la concertele cu sala plină de la Ateneul Român, Sala Radio, Festivalul Internaţional „George Enescu”, şi pe scene internaţionale precum: l’Auditorium Parco della Musica din Roma, Festivalul Mahler de la Toblach – Italia, „March Music Day” de la Ruse, Festivalul Orchestrelor de Tineret de la Milano, Festivalul de la Ravello, Konzerthaus Berlin şi Filarmonica din Berlin.
Totodată, Elena Mîndru reprezintă cu onoare pe scene internaţionale generaţia română de tineri muzicieni de jazz. Plecată de pe băncile Academiei de Muzică din Cluj, actualmente doctorandă în cadrul Departamentului de Jazz al Sibelius Academy din Helsinki, Elena a câştigat numeroase premii la festivaluri de jazz din Europa şi semnează până în prezent 3 albume lansate (Romanian Christmas Stories în 2012, Evening in Romania în 2014, Quartphonic în 2016).
Concertele din cadrul turneului Symphonic Jazz in Transylvania sunt organizate de către Asociaţia Culturală „Elena Mîndru”. Proiectul este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional – AFCN şi nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanţării, se menţionează în comunicat. AGERPRES