Audieri parlamentare în cazul expulzării din țară a 7 cetățeni străini au fost organizate astăzi la Parlament pe platforma Comisiei pentru securitate națională, apărare și ordine publică, condusă de Eugen Carpov și subcomisiei pentru control parlamentar asupra Serviciului de Informații și Securitate, informează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.
La ședință au participat președintele Parlamentului Andrian Candu, prim-ministrul Pavel Filip, deputați și președinți ai comisiilor parlamentare permanente vizate de subiect. Comisia a audiat raportul conducerii SIS, Ministerul Educației și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.
”Subiectul este complex, cred că nu este ultima ședință la acest subiect. Vom analiza în continuare subiectul, inclusiv din perspectiva respectării drepturilor omului”, a spus Andrian Candu.
Referindu-se la situația liceului Orizont, președintele Parlamentului a declarat că de fiecare dată la solicitările de închidere a liceului Orizont autoritățile au răspuns și vor răspunde negativ.
Pe agenda audierilor au fost incluse chestiuni ce vizează materialele acumulate de Serviciul de Informații și Securitate care au condus la expulzarea cetățenilor turci, asigurarea dreptului la educație al copiilor de la liceul Orizont, precum și informații despre evoluțiile în cazul misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova după 6 septembrie curent.
Conform datelor anunțate după audieri, monitorizarea anumitor persoane durează din anii 97-98. În baza investigațiilor 18 persoane au fost declarate indezirabile, dintre acestea 7 au fost expulzate. Anual cca 60-70 de persoane sunt expulzate din Republica Moldova.
MAEIE a informat că în SUA, Canada și 6 state europene au fost proteste la reprezentanțele diplomatice moldovenești. În anumite cazuri a fost sistată activitatea ambasadelor pentru câteva ore.
Amintim că președintele Parlamentului Andrian Candu a cerut anterior, efectuarea controlului parlamentar în cazul expulzării cetățenilor turci, din perspectiva respectării drepturilor omului, precum și a normelor naționale și internaționale. Cererea lui Andrian Candu a venit imediat după anunțul SIS despre expulzarea a șapte cetățeni străini, suspectați de legături cu o grupare islamistă. Potrivit informațiilor publicate de către Serviciul de Informații și Securitate, deciziile luate au avut ca scop asigurarea securității naţionale.