Reprezentanţii „Respect. Platforma pentru Drepturi şi Libertăţi” spun că respectă decizia luată luni de CCR, potrivit căreia legea de revizuire a Constituţiei în cazul redefinirii familiei este conformă dispoziţiilor constituţionale, dar atrag atenţia că această hotărâre nu reprezintă ”un cec în alb pentru Guvern” şi încurajează alegătorii să stea acasă în ziua referendumului şi să nu valideze prin vot „o astfel de iniţiativă dăunătoare şi periculoasă”.
Reprezentanţii acestei platforme civice, cu peste 110 organizaţii, au solicitat CCR să declare neconstituţională iniţiativa de redefinire a familiei în Constituţie, considerând că aceasta depăşeşte limitele revizuirii Legii fundamentale, întrucât încalcă două principii de drept.
„În primul rând, introduce doi noi subiecţi ai dreptului constituţional, ‘bărbatul’ şi ‘femeia”, în timp ce legea fundamentală stabileşte drepturi, în întreg textul său, pentru ‘persoană’ şi, eventual, ‘cetăţean’. Mai grav, modificarea art. 48 poate conduce la discriminare pe criteriul gen, întrucât instituie o ierarhie în cadrul căsătoriei – întâi bărbatul, ca subiect de drept, apoi femeia, au dreptul la căsătorie. Or, Constituţia utilizează termenul ‘soţi’ tocmai pentru a întări egalitatea în drepturi şi responsabilităţi pentru cei care formează o familie bazată pe căsătorie, inclusiv responsabilităţi egale în creşterea şi educarea copiilor”, se arată într-un comunicat al Platformei, transmis, luni, AGERPRES.
Potrivit sursei citate, organizaţii internaţionale, precum ILGA-EUROPE, Amnesty International şi ECSOL, au intervenit la CCR, pentru a aduce în discuţie dreptul la viaţa de familie al cuplurilor de acelaşi sex, mai ales în urma deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, ce reglementează faptul că, odată dobândit statutul de soţ, acesta nu poate dispărea la simpla trecere a unei graniţe.
” ‘Respect. Platforma pentru Drepturi şi Libertăţi’ rămâne consecventă ideii care a dus la formarea sa, în 2017, potrivit căreia acest referendum este periculos şi dăunător pentru societatea românească, accentuând clivajele şi îndreptarea României spre autoritarism. Este, de asemenea, un referendum inutil, deoarece legislaţia românească prevede clar genul persoanelor care se pot căsători. Referendumul urii este doar un instrument pentru a avansa o agendă retrogradă şi nedemocratică”, spun reprezentanţii platformei.
Aceştia încurajează alegătorii să stea acasă în ziua referendumului şi să nu valideze prin vot o astfel de iniţiativă dăunătoare şi periculoasă şi susţin că boicotarea referendumului este modul în care societatea poate duce la invalidarea consultării, fiind o acţiune asumată şi responsabilă.
„Modificarea Constituţiei pentru redefinirea familiei este un demers care instigă la ură împotriva tuturor familiilor care nu sunt bazate pe căsătorie şi divizează inutil societatea, într-un moment în care nevoile reale ale familiilor sunt ignorate de o clasă politică indolentă”, afirmă Romaniţa Iordache, expert jurist senior al Agenţiei Fundamentale pentru Drepturile Omului a Uniunii Europene, potrivit comunicatului.
Reprezentanţii platformei subliniază că Guvernul şi instituţiile implicate în organizarea referendumului trebuie să garanteze, conform prevederilor legale: transparenţă maximă şi corectitudine în realizarea achiziţiilor publice şi în utilizarea banilor publici; monitorizarea electronică a participării la vot, pentru a preveni fraudele de orice fel, inclusiv în ceea ce priveşte prezenţa la urne, ţinând cont de fraudarea constatată la referendumul anterior; informarea corectă asupra subiectului supus votului popular şi accesul tuturor actorilor interesaţi la dezbaterile publice, conform cadrului legal, şi prevenirea discursului urii, care ar duce la fracturi grave în societate şi ar avea consecinţe negative pe termen lung, cu atât mai mult cu cât referendumul este îndreptat împotriva unor categorii sociale minoritare, se mai arată în comunicat. AGERPRES