Curtea Constituțională a Moldovei (CCM) poate să-și extindă prerogativa de а efectua controlul constituționalității și аsuprа legilor adoptate înainte de 24 august 1994, odată cu adoptarea Legii Supreme, potrivit unui proiect de modificare a legilor cu privire la Curtea Constituțională și cea privind Codul jurisdicţiei constituţionale, avizat pozitiv astăzi de Guvern, informează MOLDPRES.
Proiectul prevede abrogarea alineatului 2 al articolului 31 din Legea privind Curtea Constituțională care stipulează că „sunt supuse controlului constituţionalităţii numai actele normative adoptate după intrarea în vigoare a Constituţiei adoptate la 29 iulie 1994”.
Anterior, CCM a declarat neconstituționale mai multe prevederi legislative, inclusiv alineatul vizat. Curtea Constituțională a precizat că odată cu adoptarea Constituției nu au fost prevăzute proceduri de tranziție prin care să se constate neconstituționalitatea legilor adoptate până în data de 27 august 1994 și să se efectueze scoaterea lor din ordinea normativă în vigoare. Însă odată cu adoptarea Codului jurisdicției constituționale în iunie l995, legislatorul а prevăzut, inter alia, că pot fi supuse controlului de constituționalitate numai actele normative adoptate după intrarea în vigoare а Constituției Republicii Moldova. Astfel nu a fost soluționată situația legislației anterioare adoptării Constituției.
Potrivit unei hotărâri a CCM din 2018, atâta timp cât un text legislativ adoptat înainte de intrarea in vigoare а Constituției nu este abrogat, Curtea Constituțională își poate exercita controlul de constituționalitate cu privire la acesta. Astfel, competențele CCM se extind asupra tuturor legilor în vigoare.