Angajații Căilor Ferate care nu și-au primit salariile de cinci luni au intrat în grevă

Cei peste 200 de angajați ai Căilor Ferate din Moldova anunță că vor protesta până li se vor achita cel puțin parțial salariile. Vicepreședintele Parlamentului, deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari a declarat că este solidar cu angajații CFM. „Sunt solidar cu angajații CFM, care au anunțat greva. Genocidul social trebuie să fie oprit”, a scris deputatul pe pagina sa de facebook.

Amintim că la finele lunii aprilie, deputații din Platforma DA au depus un proiect de lege pentru a soluționa parțial problema salariaților de la întreprindere. A fost propusă alocarea subvențiilor concret pentru angajați, și nu întreprinderii în sine care imediat ce va recepționa banii ar putea fi asaltată de creditori, existând astfel riscul ca angajații să nu-și primească în continuare salariile. Autorii proiectului au propus ca subvențiile alocate să fie în valoare de cel puțin două salarii medii pentru o persoană.

Cifra datoriilor întreprinderii de stat Calea Ferată a Moldovei e de 837 de milioane de lei, dintre care 164 de milioane sunt restanțele la salarii. Aceste cifre au fost enunțate în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate care a avut loc la 27 aprilie.