Votul pentru proiectul de modificare a Constituției prin introducerea sintagmei ”integrare europeană” a fost amânat pentru săptămâna viitoare. Decizia a fost luată de deputaţi la propunerea speakerului Andrian Candu, comunică MOLDPRES.
Proiectul ce vizează introducerea sintagmei ”integrare europeană” în Constituţie a fost prezentat de Andrian Candu şi a fost dezbătut mai mult de două ore în Parlament, iar deputaţii socialişti au părăsit sala de şedinţe în semn de protest.
“Chiar dacă sunt dezbateri politice aprinse şi confruntări geopolitice, care nu neapărat sunt cele mai bune şi nu au făcut bine ţării, probabil sunt puţini oameni în acest stat, care nu înţeleg că la ora actuală cel mai bun model de dezvoltare ni-l oferă Uniunea Europeană. Este cea mai mare piaţă pentru Republica Moldova, este un model cum funcţionează drepturile şi libertăţile, dar şi principiile statului de drept”, a opinat Candu.
Ideea introducerii vectorului de dezvoltare european în Constituţie a fost criticată şi de deputaţii comunişti, iar liberalii au spus că votează doar dacă în Constituţie va fi redenumită limba oficială din ”moldovenească”, cum este în prezent, în română.
Inițiativa de modificare a Constituției aparține unui grup de deputați din coaliția parlamentară. Proiectul a fost elaborat de un grup de lucru, constituit prin Hotărârea Parlamentului nr. 209 din 6 octombrie 2017. Acesta, a antrenat în activitatea sa, experți, reprezentanți ai mediului academic de profil și ai autorităților publice. Curtea Constituțională a adoptat la 11 decembrie 2017 avizul la proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției Republicii Moldova.
Conform legislaţiei în vigoare, pentru modificarea Constituției sunt necesare voturile a cel puțin 2/3 din numărul total de deputați.