Prim-ministrul a participat la ședința Punctului Național Focal

Chişinău, 15 apr. /MOLDPRES/. Premierul Ion Chicu a participat miercuri la ședința Punctului Focal pentru prevenirea și controlul epidemiei virusului COVID-19, informează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Punctul Național Focal se convoacă zilnic, fără zile libere, la ora 7:00, de la începutul lunii februarie, când au fost inițiate activități de control și combatere a epidemiei de coronavirus la nivel național.

Prim-ministrul a mulțumit specialiștilor implicați în procesul de administrare a situației epidemiologice pentru nivelul înalt de profesionalism și dedicare. În condițiile pandemiei, specialiștii Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale reușesc să facă schimb de opinii și informații referitoare la caracteristicile COVID-19 cu colegii din alte state și să identifice căi eficiente de prevenire a răspândirii infecției în Republica Moldova.

În prezent peste 200 de state caută același set de produse necesare medicilor pentru administrarea situației epidemiologice. MSMPS dispune de rezervele necesare.

Ion Chicu a mulțumit șefului Reprezentanței OMS în RM, Igor Pokanevych, pentru schimbul continuu de experiență cu specialiștii sistemului național de sănătate. OMS a oferit asistență valoroasă în procesul de instruire a medicilor moldoveni și pregătirea lor pentru administrarea proceselor epidemiologice, precum și a acordat câteva seturi de teste și consumabile.

În perioada de lucru a Punctului Focal s-a reușit creșterea esențială a nivelului de mobilizare a autorităților publice de toate nivelurile și a societății. A crescut rata respectării cerințelor de distanțare socială recomandate de specialiștii în sănătate și se reușește menținerea sub control a răspândirii infecției în țară.