Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, că ordonanţa de urgenţă privind legile justiţiei, adoptată în şedinţa de Guvern, răspunde criticilor aduse de Comisia de la Veneţia şi de prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
Întrebat dacă apreciază că este nevoie şi de alte modificări care să fie introduse prin legea de aprobare a OUG, Nicolicea a spus că „dacă se vor ivi pe parcurs alte probleme” atunci Parlamentul va interveni.
„Acest lucru evident că nu se întâmplă imediat, procesul de legiferare în Parlament este de durată, dacă se vor ivi pe parcurs alte probleme, vor fi rezolvate de Parlament, doar că ele nu intră în aplicare decât după finalizarea procedurii parlamentare. Pe moment, doar ceea ce a propus Ministrul Justiţiei va fi în vigoare”, a spus deputatul PSD.
Schimbări sunt şi în ceea ce priveşte detaşările procurorilor. Procurorul general nu va mai decide detaşările de la parchete, ci Secţia pentru Procurori a CSM. La DIICOT şi DNA, creşte vârsta la 10 ani de experienţă în profesie, pentru a accede în funcţia de procuror la aceste structuri.
Ordonanţa de urgenţă prevede şi o serie de modificări în ceea ce priveşte amânarea pensionării anticipate a magistraţilor. Dacă varianta iniţială a OUG prevedea amânarea pensionărilor anticipate până pe 31 decembrie 2022, cea adoptată de Guvern luni prevede amânarea doar până la finele anului 2019.