Senatorii USR au protestat marţi, la suplimentarea ordinii de zi a plenului şi continuarea dezbaterilor în absenţa cvorumului de şedinţă, prin părăsirea şedinţei Camerei superioare a Parlamentului.
„Ni s-a refuzat verificarea cvorumului de şedinţă într-un mod absolut discreţionar şi problema cea mai mare cu aceste suplimentări ale ordinii de zi e faptul că legile nu ajung să fie dezbătute. Duceţi-vă şi întrebaţi senatorii de la PSD dacă ştiu ce votează sau ce se discută în legile respective. (…) Cică se dezbat proiecte legislative, în condiţiile în care se aude de fapt doar vocea preşedintelui de şedinţă, a câte unui membru al Guvernului care spune că susţine sau nu… Asta înseamnă dezbatere parlamentară? Aşa înţeleg domnul Manda sau domnul Şerban Nicolae că se manifestă democraţia? Pentru noi, cei de la USR, e o dovadă în plus de abuz”, a declarat senatorul USR Mihai Goţiu, într-unul dintre balcoanele sălii de plen.
El a atras atenţia că USR va lua în calcul „nu doar sesizarea Comisiei juridice şi a Comisiei pentru regulament pentru aceste încălcari, ci şi sesizarea Comisiei pentru abuzuri din Senat”.
La rândul său, Allen Coliban (USR) a susţinut că ar fi fost încălcate două articole din Regulamentul Senatului potrivit cărora „şedinţele ar trebui suspendate în cazul în care nu există cvorum” şi că acest cvorum se referă la senatorii prezenţi în sală.
„Nu avem cei 69 de senatori care ar reprezenta cvorumul necesar. Noi am cerut numărarea cvorumului, dar am fost luaţi peste picior. Senatorii au fost număraţi inclusiv de la microfonul central, au fost 59 în primă fază, după care chiar sub 50. Avem inclusiv în stenograme încălcarea acestui regulament”, a afirmat Coliban.
Senatorul social-democrat Claudiu Manda, preşedintele şedinţei de plen de marţi, a explicat că lucrările plenului au continuat fără vot, existând în schimb cvorum de dezbatere, aşa cum este stipulat în decizia CCR 1237/2010.
„Nu ştiu de ce au părăsit (sala de plen a Senatului – n.r.). Mi se pare o minciună că nu au ştiut, pentru că, înainte de a începe şedinţa de plen de astăzi, observând că avem 15 puncte de pe ordinea de zi, cele rămase de pe ordinea de zi de ieri, şi ştiind că avem trei ore de dezbateri, eram siguri că vom termina mai devreme. Am spus că, dacă tot avem până la ora 18,00 şedinţă de plen, să fim de acord cu suplimentarea ordinii de zi cu primele puncte de pe ordinea de zi de mâine. (…) Am avut această discuţie cu toţi liderii de grup în speranţa şi ideea că vom pune COM-urile (proiecte de hotărâre privind exercitarea controlului de subsidiaritate şi proporţionalitate conform Protocolului nr. 2 din Tratatul de la Lisabona – n.r.), însă nu era niciun COM. (…) Am propus apoi preluarea primelor 20 de puncte (de pe ordinea de zi de miercuri – n.r.). Votul a fost în regulă, colegii au fost de acord. (…) În momentul în care am observat că nu mai avem suficienţi de mulţi colegi pentru vot şi avem Decizia CCR 1237/2010 (…) am făcut doar dezbateri. Este o mare diferenţă între cvorumul de vot şi cvorumul de dezbatere şi lucrul acesta e stabilit prin hotărârea CCR 1237/2010. (…) La un moment dat, unii dintre aceştia au hotărât să părăsească sala, nu am înţeles motivul”, a explicat Manda.
El a adăugat că proiectele transferate pe ordinea de zi de marţi erau cunoscute de senatori pentru că acestea au fost dezbătute în comisii şi incluse pe ordinea de zi a plenului.
„Ordinea de zi de mâine o ştiam toţi, a fost adoptată la Biroul permanent de ieri. Faptul că nu ar fi ştiut ei astăzi e un argument absolut desuet şi nu am ce să dezvolt mai mult de atât. Am avut proiecte de lege cu caracter ordinar care au fost adoptate cu 59 de voturi pentru, niciun vot împotrivă şi nicio abţinere, dar restul de colegi prezenţi erau de la Opoziţie şi nu s-au pronunţat în niciun fel. Au părăsit sala, apoi au revenit, erau la balcon. Nu ştiu dacă trebuie să îi considerăm prezenţi sau absenţi”, a spus Manda. AGERPRES