Despre furtul miliardului, migrația cetățenilor, acțiunile Guvernului pentru stabilizarea sectorului bancar și îmbunătățirea mediului de afaceri, reforma pensiilor și a salarizării, dar și despre proiectele sociale s-a discutat la ședința comună a echipei guvernamentale și a autorităților publice locale din Anenii Noi, informează MOLDPRES.
Potrivit Direcţiei comunicare şi protocol a guvernului, premierul a invitat primarii la o discuție sinceră și constructivă: „Întotdeauna am încercat să scot barierele dintre autoritățile publice centrale și cele locale, noi suntem în aceeași luntre, pentru că toți avem o responsabilitate: să deservim mai bine cetățenii acestei țări”. Pavel Filip a spus că pentru îmbunătățirea calității vieții oamenilor, acțiunile guvernului s-au axat pe îmbunătățirea climatului de afaceri și stabilizarea sectorului bancar. „Urmare a acestor reforme, Banca Transilvania și BERD au cumpărat Victoriabank și Moldova Agroindbank. Dacă vin astfel de investitori serioși, înseamnă că avem stabilitate în sistem”, a accentuat prim-ministrul.
Pavel Filip s-a referit și la noua lege a salarizării în sectorul bugetar, specificând că aceasta prevede nu doar majorări de salarii, dar vine să facă ordine în sistem. „După implementarea acesteia nimeni nu va avea de pierdut nici un leu. Totodată, nici un angajat din sectorul bugetar nu va primi un salariu mai mic de 2 mii de lei, care astăzi este minimul de existență. Datorită reformei salarizării, creșterea economică va fi resimțită de cetățeni în propriile buzunare”, a subliniat Pavel Filip. Reforma salarizării a devenit posibilă datorită creșterii economice din ultimii 3 ani. Această creștere a permis Guvernului să lanseze și mai multe proiecte sociale: „Drumuri Bune pentru Moldova”, „Prima Casă”, „PARE 1+1”, „Start pentru tineri”.
Totodată, șeful executivului a vorbit și despre acțiunile de asigurare a securității energetice a țării: construcția gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău și realizarea proiectului de interconectare energetică. „Acestea sunt acțiuni concrete, nu vorbe. Astfel, vom avea surse alternative de gaze naturale și de energie electrică”, a precizat Pavel Filip.
Primarii au apreciat acțiunile guvernului cu impact asupra cetățenilor, dar au abordat și problemele din raion care rămân încă nerezolvate: uzarea sistemelor de apă și canalizare, lipsa mijloacelor financiare pentru renovarea grădinițelor și centrelor de sănătate, cota TVA înaltă la produsele de origine animalieră. Toate problemele semnalate au fost înregistrate la cancelaria de stat, urmând a fi minuțios examinate pentru identificarea soluțiilor.