Adriana Dumitrescu, medic specialist în diabet, nutriţie, boli metabolice, a subliniat miercuri importanţa senzorului de monitorizare a glicemiei pentru diabetici şi mai ales pentru femeile însărcinate care au această afecţiune.
Ea a vorbit despre aceste lucruri în cadrul unui eveniment organizat de Asociaţia pentru Dezvoltare şi Cercetare Medicală Sanamed cu prilejul Zilei Mondiale a Diabetului.
„A vedea pe un grafic în timp real ce se întâmplă cu valoarea ta de glicemie şi cum o interpretezi şi ce ai de făcut este practic lucrul cel mai important, pentru că altfel semnele şi simptomele pe care le ai este posibil să nu ştii să le interpretezi corect. Dacă trebuie să te înţepi de fiecare dată ca să îţi afli glicemia, este un lucru traumatizant, care poate să influenţeze inclusiv evoluţia sarcinii, pentru că stresul – ştim foarte bine – este crescut în sarcină, că nu avem grijă numai de noi, trebuie să avem grijă de o fiinţă pe care ne-o dorim şi dorim să crească sănătoasă. (…) Acest senzor sau acest sistem de monitorizare a glicemiei este extrem de important, ca fiecare persoană să poată să îşi vadă şi să simtă propriile evoluţii (…). Sistemele de monitorizare sunt absolut obligatorii pentru orice persoană care doreşte să facă un copil, şi nu numai pentru orice diabetic care doreşte să ştie cât are glicemia”, a afirmat medicul.
Potrivit acesteia, uneori, hipoglicemiile nu sunt simptomatice, atunci diabeticul poate să îşi piardă brusc cunoştinţa.
În opinia sa, pentru o persoană însărcinată, o comă hipoglicemică poate reprezenta „un act dramatic”, întrucât poate influenţa evoluţia fătului.
De asemenea, un dezechilibru anterior sarcinii poate duce – chiar dacă persoana se echilibrează – la „elemente negative asupra sănătăţii”.
„Ca să nu ajungem la situaţiile acestea, trebuie să le controlăm din timp şi să învăţăm cât mai multe lucruri despre controlul diabetului. Mesajul este că nu suntem singuri, că orice persoană diagnosticată cu diabet are tot suportul – atât al nostru, al specialiştilor, al Şcolii de Diabet, al programelor educaţionale care se desfăşoară gratuit”, a mai spus medicul.
Adriana Dumitrescu susţine că cercetarea ajută, aducând ultimele tehnologii şi ultimele tipuri de terapii.
„O persoană sănătoasă trebuie să facă setul anual de analize, screeningul pentru toate afecţiunile, pentru că există boli grave, cum este cancerul, bolile invalidante. Şi diabetul este considerat o boală invalidantă, dacă nu o depistezi la timp”, a mai arătat specialistul.
Ea a menţionat că trebuie luate în calcul cunoaşterea istoricului familial, controlul greutăţii, alimentaţia echilibrată.
„Nu trebuie să mâncăm nervos, cu gândul la alte activităţi. Să acordăm un pic din viaţă şi exerciţiilor fizice şi sportului. Un alt factor de risc ar fi complicaţiile acestor boli. În momentul în care suntem diagnosticaţi cu altă boală, putem să ne gândim că această boală reprezintă un stres pentru organismul nostru şi este posibil ca chiar dacă nu suferim de diabet, să se declanşeze un diabet secundar sau în timp acest stres să influenţeze secreţia de insulină şi este posibil să facem un diabet”, a atras atenţia medicul Adriana Dumitrescu. AGERPRES