Breaking News

Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor de circulaţie

Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor de circulaţie se marchează, în 2018, la 18 noiembrie – a treia duminică a lunii. Tema propusă pentru 2018 este „Roads have stories”, potrivit site-ului www.worlddayofremembrance.org, şi se referă la faptul că „Şoselele/străzile reprezintă mai mult decât legătura între un punct A şi un punct B. Ele au poveşti, unele tragice, pe care le comemorăm”.

Tema se referă la pilonul 2 al planului global pentru ”Deceniul de Acţiune pentru Siguranţa Rutieră 2011-2020″, iar scopul este de a spori siguranţa şi calitatea şoselelor/drumurilor în beneficiul tuturor celor care le folosesc, în mod special al persoanelor vulnerabile, prin evaluarea infrastructurii şi prin îmbunătăţirea planurilor, proiectelor, construcţiei şi folosirii drumurilor publice.

La iniţiativa RoadPeace (organizaţie caritabilă din Marea Britanie, ce acordă asistenţă victimelor accidentelor rutiere), prin Rezoluţia privind ameliorarea siguranţei rutiere, adoptată la 26 octombrie 2005, Organizaţia Naţiunilor Unite a stabilit ca a treia duminică din luna noiembrie să fie desemnată Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor de circulaţie, pentru a semnala faptul că acest fenomen a devenit îngrijorător.

Prin instituirea acestei zile se urmăreşte atragerea atenţiei asupra faptului că imprudenţa în trafic poate pune în pericol viaţa, sănătatea şi banii. În această zi, guvernele, ONG-urile şi alte instituţii ale statului din ţările lumii sunt chemate să promoveze atenţia în trafic prin activităţi care au drept scop sensibilizarea tuturor participanţilor la trafic cu privire la respectarea normelor rutiere în circulaţia pe drumurile publice, conştientizarea impactului social şi al costurilor pe care le presupun accidentele rutiere, a riscurilor la care sunt expuşi conducătorii tineri şi promovarea acţiunilor legate de factori cheie, inclusiv conducerea sub influenţa alcoolului, depăşirea vitezei legale impuse pe un anumit sector de drum public, depăşirea neregulamentară sau neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor sau pietonilor care au acest drept, nerespectarea obligaţiei de a purta centura de siguranţă şi căştile de protecţie, precum şi chestiuni legate de infrastructura rutieră.

În 2011, pentru a aduce în atenţia tuturor importanţa fenomenului, a fost lansat ”Deceniul de Acţiune pentru Siguranţa Rutieră 2011-2020” şi, totodată, apelul pentru organizarea unor acţiuni semnificative pentru marcarea Zilei mondiale de comemorare a victimelor accidentelor de circulaţie, fiind stabilit, în acord cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), un motto pentru întreaga decadă: ”Să facem deceniul 2011-2020 să-şi amintească!”.

În România, potrivit Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie (AVAC), zilnic pe şosele ţării îşi pierd viaţa 5-6 persoane, 80% dintre accidente fiind produse în mediul urban, iar 60% sunt din cauza traversărilor neregulamentare, se arată pe site-ul asociaţiei, www.avacromania.ro.

Fondată în decembrie 2000, AVAC este o asociaţie neguvernamentală, fiind alături de autorităţile centrale şi locale cu responsabilităţi în prevenirea şi combaterea accidentelor de circulaţie, dar şi lângă victimele accidentelor de circulaţie şi familiile lor, pentru a le sprijini şi acorda asistenţă profesională, juridică, psihologică, socială, spre a atenua urmările grave ale evenimentelor rutiere.

La 10 aprilie 2018, un raport al Comisiei Europene arăta că drumurile din România sunt cele mai nesigure din Uniunea Europeană şi că ţara noastră avut cea mai mare rată a accidentelor mortale din UE (98 de accidente mortale la un milion de locuitori, dublu faţă de media din UE). AGERPRES