Breaking News

100 de ani de la înființarea Asociației Generale a Inginerilor din România, celebrați în Aula Magna „Carmen Sylva” a Universității Tehnice

 

Evenimentul omagial „100 de ani de la înființarea Asociației Generale a Inginerilor din România (AGIR) – Iași, 1918”a avut loc vineri, 16 noiembrie 2018, în Aula Magna „Carmen Sylva” a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI).

 

Prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică și asigurarea calității, a deschis evenimentul la care au participat studenți, profesori și autorități locale. „Intelectualitatea este împărțită în două, cei care rezolvă problemele și cei care se plâng de imperfecțiunea lumii și care oferă problemele celor care trebuie să le rezolve. Este o dualitate intelectuală care produce progresul omenirii. În aceste momente de criză, intelectualitatea tehnică produce, prin creativitate, noi mijloace de producție, noi soluții tehnice, apar invenții, descoperiri, astfel încât lumea se autosalvează prin creativitate”, a declarat prorectorul.

 

IMG_0594-01.jpg

prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin

 

Președintele AGIR, prof. univ. dr. ing. Mihai Mihăiță, a spus că, deși nu pot fi puse pe același plan cele două aniversări, Centenarul Marii Uniri și 100 de ani de la înființarea AGIR, legătura dintre ele este organică, inginerii români aducându-și și ei contribuția la reîntregirea României. „Constituirea într-o puternică asociație a colegilor de breaslă a dat un impuls fără precedent eforturilor îndreptate spre refacerea țării după Război și modernizarea economiei și societății în ansamblu. Mărturie stau realizările memorabile din perioada interbelică. Eram o țară europeană mare, prosperă și înfloritoare, respectată în lume”, a argumentat acesta.

 

IMG_0597-01.jpg

prof. univ. dr. ing. Mihai Mihăiță, președintele AGIR

 

Ing. Radu Botez, viceprimar al Municipiului Iași, a subliniat încă o dată faptul că sărbătorirea Centenarului nu putea fi făcută fără a marca și cei 100 de ani de la înființarea AGIR, adăugând că România a jucat un rol important din punct de vedere economic și politic pe plan european și mondial. „Iașul a fost întotdeauna în primele rânduri și în această parte, a ingineriei, cu toții am contribuit mai mult sau mai puțin la dezvoltarea economică și industrială a Iașului din anii ’70 și ’80 și cu toții contribuim la dezvoltarea actuală, chiar dacă meseriile s-au schimbat între timp și se pune mai mult accent pe partea de IT, mai puțin pe cea de inginerie clasică, cred că în următorii ani vom asista la o emulație pe partea aceasta inginerească”, a completat viceprimarul.

 

Radu Botez a înmânat președintelui AGIR o diplomă de excelență din partea primarului Municipiului Iași, Mihai Chirica, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la înființarea Asociației.

 

IMG_0598-01.jpg

ing. Radu Botez, viceprimarul Municipiului Iași

 

Prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI, le-a amintit celor prezenți că se află într-una dintre cele mai frumoase aule universitare din lume, mulțumindu-le în același timp inginerilor că au ales să țină această sărbătoare în cadrul universității care s-a creat din cea mai veche școală de inginerie în limba română din țară. „Vă mulțumesc că prin alegerea dumneavoastră ați confirmat tradiția și excelența politehnicii ieșene. Și pentru că suntem la o reuniune festivă a inginerilor, o să-mi permit să vă prezint foarte pe scurt această istorie, care începe în 1813 la Iași”, a declarat rectorul, prezentând apoi momentele cheie din viața Universității Tehnice Ieșene.

 

IMG_0609-01.jpg

prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval

 

Prof. univ. dr. ing. Radu Dumitru Pentiuc de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a transmis cuvântul prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, rectorul Universității. „Comunitatea academică suceveană adresează un cordial salut Asociației Generale a Inginerilor din România, dând expresia celui mai mare sentiment de admirație. Întrucât trecutul este cel mai bun profet al viitorului, ne exprimăm convingerea că AGIR va rămâne un reper pentru profesia de inginer și un bun colaborator al Universității «Ștefan cel Mare» din Suceava.”