NIMENI NU SPUNE LA NIMENI

În timp ce noi ne jucăm de-a hoții și vardiștii, greii Europei se ocupă de treburile destinate ”oamenilor mari”, cum ar fi joaca de-a armatele adevărate. De când a ajuns la Washington D.C. Donald Trump să ocupe Casa Albă cu nervozitatea și intransigența sa, în Europa cancelariile nu au ezitat să desfășare pe toți pereții hărți de tot felul, de la cele turistice la cele militare.

Nouă ne-au fost rezervate mai ales rolul omului de plastic, de plastilină sau chiar de carton, în timp ce privilegiații Europei au decis să se gândească la o armată a Europei, adevărată și greu de oprit. Emmanuel Macron și Angela Merkel nu au ezita să dezgroape un proiect abandonat la bătrânului continent, acela de a avea o armată continental, formată din țările membre ale Uniunii Europene, fără ca aceasta să se amestece cu celelalte structuri militare, cum ar fi NATO.

O astfel de propunere îi dă dureri de stomac lui Donald Trump, chiar și numai pentru că așa ceva nu poate fi înghițit. Singura sa reacție de până acum, de genul cârligului de undiță aruncat înspre Europa, a fost aceea prin care liderul lumii de la Casa Albă a sărit la gâtul obrăznicăturilor, nepotul și bunicuța Europei, amenințându-i deocamdată doar cu degetul arătător (fără a-și masca nervozitatea celui de lângă acesta, recunoscut a fi și ”degetul lui Iordache”).

Discursul recent al lui Emmanuel Macron din Bundestag a durat aproximativ 20 de  minute, fiind „axat pe o formă de responsabilitate franco-germană, de a prezerva şi reînvia proiectul (european) în Europa de astăzi”, Liderul francez a prezentat proiectul său privind înfiinţarea unei armate europene, nu împotriva NATO sau a Statelor Unite, ci pentru a consolida autonomia strategică a Europei, insistă Parisul şi Berlinul.

Proiectul a provocat deja furia preşedintelui american Donald Trump, care a avertizat ţările europene că trebuie mai întâi să-şi achite contribuţia financiară faţă de NATO.

Preşedintele Franței a vorbit şi despre nevoia de accelerare a reformei în zona euro şi a impozitării economiei digitale.

La nivelul performanțelor putem înregistra în contul liderului Franței postura de a fi primul şef de stat francez care a luat cuvântul în camera inferioară a Parlamentului german după Jacques Chirac în iunie 2000, care a vorbit atunci tot despre viitorul Europei.

Nu putem uita nici intervenția de acum 35 de ani, din ianuarie 1983, a lui  Mitterrand care a aprins spiritele după ce a susţinut în Bundestag iniţiativa cancelarului german Helmut Kohl de a desfăşura rachete balistice în Germania de Vest pentru a răspunde programului sovietic de rachete.

Suntem puși astăzi în situația de a ne măsura mușchii, dar și interesele, de a ne aduce aminte că Donald Trump a fost primul care a declarat că America nu mai are de ce să se considere ”jandarmul lumii”, că el, ca președinte, se va concentra în primul rând asupra proiectelor care vor aduce bunăstare americanilor, la ei acasă, ieșind practic dintr-o serie de proiecte și acorduri pe care, până la el, SUA le gestiona ca vioară întâi.

Astăzi, Donald Trump nu mai vrea să investească masiv și necontrolat în NATO, de exemplu, preferând să-i pună și pe europeni la cheltuială, de fapt să-i tragă de mânecă și să-i oblige să citească textul Tratatului Nord-Atlantic, capitolul contribuții financiare ale membrilor acestei alianțe militare.

Pe fondul unor dezacorduri, vizibile prin agresivitatea străină în fapt relațiilor diplomatice (înregistrare de când Donald Trump a invadat politica externă a SUA), între America și Europa, iată că, Europa încearcă să se facă auzită, vizibilă, greu de trecut cu vederea și iese la atac cu această propunere a președintelui Macron, decupând un vers din imnul naţional al Franței: Aux armes citoyens! – de această data liderul francez se referă la cetățenii Europei, cuprinși în Uniunea Europeană.

Jocul de cuvinte și de înțelesuri pe care l-a inițiat chiriașul din Palais de l’Elysée este de fapt  o carte pusă pe masa de joc, fără nici un dubiu, fără nici o greșeală, din categoria ”mi-a căzut din greșeală cartea din mânecă”.  Europenii vor să aibă și ei armata lor proprie, care să conteze, unică, așa cum o au rușii sau americanii.

Poate de aceea în prima sa reacție Donald Trump a ținut să le amintească celor 27 de membrii rămași ai UE că mai întâi să-și plătească distracţia cu NATO și mai apoi, dacă le va mai rămâne ceva mărunțiș, să se gândească și la arcurile și sulițele cu care să reușească să-și înarmeze noua jucărie a soldățeilor post-Napoleon  și Hitler.

Noroc că noi, veșnicii din Carpați, nu ne pierdem timpul cu astfel de lucruri mărunte, mult mai important părându-mi-se a fi jocul cu alegarea prin țară și strigăturile pe la colțuri de stradă: ”Săriţi, prindeţi hoții!”. Noi știm cine sunt hoții, și ei știu același lucru, dar nimeni nu spune la nimeni!

ADI CRISTI