Kremlinul şi-a exprimat dorinţa ca generalul rus Aleksandr Prokopciuk să fie ales preşedinte al Interpol

Kremlinul a denunţat marţi că declaraţia unui grup de senatori din SUA care se opun alegerii unui candidat rus la conducerea organizaţiei internaţionale de poliţie Interpol echivalează cu o ingerinţă în alegeri, relatează Reuters.

Interpolul urmează să-şi aleagă un nou şef la 21 noiembrie, iar patru senatori americani, între care Marco Rubio, au publicat o declaraţie comună luni în care îi cer administraţiei preşedintelui Donald Trump să se opună candidaturii rusului Aleksandr Prokopciuk la funcţia de preşedinte al acestei organizaţii poliţieneşti.

‘Aceasta este o formă de ingerinţă în procesul electoral şi în alegerile unei organizaţii internaţionale’, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conferinţă de presă.

Kremlinul şi-a exprimat luni dorinţa ca generalul rus Aleksandr Prokopciuk să fie ales preşedinte al Interpol la cea de-a 87-a Adunare Generală, care se desfăşoară marţi şi miercuri în Dubai şi la care ţările membre urmează să-l numească pe înlocuitorul chinezului Meng Hongwei, arestat la sfârşitul lui septembrie la Beijing, potrivit EFE.

Prokopciuk, care va concura pentru acest post cu vicepreşedintele Comitetului Executiv al Interpol, sud-coreeanul Kim Jong Yang, este în prezent vicepreşedinte al agenţiei internaţionale şi răspunde de Biroul Naţional al organizaţiei pentru Rusia. AGERPRES