Programele de sănătate trebuie revizuite
Secretarul de stat Octavian Alexandrescu din Ministerul Sănătăţii consideră că programele de sănătate trebuie revizuite şi afirmă că sunt necesare registre şi protocoale de diagnostic şi tratament.
„Viziunea Guvernului este unitară. Exact acelaşi lucru gândim şi noi la Ministerul Sănătăţii – programele de sănătate trebuie revizuite, trebuie registre, trebuie făcute protocoale de diagnostic şi tratament pentru boli pentru a merge mai departe şi a trata corect pacienţii”, a spus secretarul de stat, luni, la dezbaterea „Primul parteneriat public-privat în Sănătate. Programul de dializă, rezultate şi perspective”.
Preşedintele Comisiei pentru sănătate publică din Senat, Laszlo Attila, este de părere şi el că se impun anumite ajustări.
„Cred că se impun anumite ajustări şi finanţarea programelor cred că trebuie să fie un fenomen dinamic, pentru că în cazul de faţă, în acest program, văd nişte criterii foarte clare cum accede pacientul şi în ce condiţii. Văd nişte criterii foarte clare privind registrele. (….) Cred că ajustările sau analizele de unde am plecat, unde am ajuns şi în ce stadiu suntem trebuie făcute la fiecare program naţional. Şi resurse sunt. Avem mult de lucru atunci când vorbim despre necesitatea revizuirii programelor, să ne uităm care este eficienţa utilizării banului în acest domeniu”, a subliniat parlamentarul.
Reprezentantul COPAC, Radu Gănescu, a opinat la rândul său că revizuirea programelor naţionale ar fi trebuit să se întâmple cu mulţi ani în urmă.
„Programul de dializă, din punctul meu de vedere, este unul care a fost inovativ la vremea în care el a început şi în beneficiul tuturor pacienţilor români. (….) Revizuirea programelor naţionale este un lucru care ar trebui să se întâmple – şi nu de acum, ar trebui să se întâmple de foarte mulţi ani. Din păcate, autorităţile române nu au ţinut pasul cu acest program. Încă am rămas în urmă având în vedere că populaţiei României este una care îmbătrâneşte, care are acces la medicamente inovative care îi cresc speranţa de viaţă, dar în acelaşi timp trebuie să beneficieze de servicii medicale, de monitorizare, de medici şi centre de tratament. Iar lucrurile acestea nu se văd în ultimii ani ca investiţie, pentru că dacă nu investim la timpul potrivit pentru a trata pe viitor, s-ar putea să fie prea târziu şi cu costuri foarte mari. (….) Avem o realitate absolut departe de realitatea UE şi din punct de vedere al finanţării, şi al serviciilor medicale, şi din punct de vedere al accesului la servicii medicale. Or, apropo de zona rurală şi de locuri unde nu avem nici medici, nu avem nici centre, nu avem nimic”, a spus Gănescu.
Secretarul de stat Cristian Grasu din Ministerul Sănătăţii a afirmat că Programul naţional de supleere a funcţiei renale este unul dintre programele de succes care au fost dezvoltate în România şi a menţionat că acesta va continua.
„Faptul că în momentul de faţă organizarea cuprinde toate etapele tratamentului de dializă, indiferent la ce tip de dializă facem referire, este pentru pacienţi de mare ajutor. Practic, un pacient odată inclus în acest program are tot ce îi trebuie ca să îşi facă tratamentul. Ministerul Sănătăţii şi CNAS intenţionează să continue acest program de succes, evaluând şi luând măsuri atunci când se impun şi când situaţia trebuie corectată. (….) Un lucru la care nu putem umbla este numărul total de pacienţi dializaţi. Nu vreau să retrăiesc din nou anii ’80, în care aşteptam moartea unui pacient ca să putem băga în program un altul”, a mai spus Grasu.
Purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Daniel Osmanovici, a precizat că 631 de pacienţi vor fi incluşi în Programul naţional de supleere a funcţiei renale.
„Plecând de la premisa că sunt o grămadă de pacienţi noi care intră pe dializă şi sunt acceptaţi de furnizorii privaţi, este evident faptul că aceştia trebuie acoperiţi la rândul lor şi decontaţi. Asta se va întâmpla cu ajutorul Ministerului de Finanţe şi cu rectificarea pe care acesta o să o facă sau a făcut-o. Sunt 631 de noi pacienţi care vor fi prinşi în program şi vor fi ulterior decontaţi”, a afirmat Osmanovici.
Prezent la eveniment, preşedintele Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor, Florin Buicu, a susţinut că un transplant ar costa mai puţin decât menţinerea unui pacient în dializă. AGERPRES