Companiile Pfizer şi BioNTech au anunțat că vaccinul lor împotriva COVID-19 este ”eficient 90%”. Anunțul vine în urma primei analize intermediare a testului lor, aflat în faza a treia, ultima înaintea unei omologări, potrivit presei internaționale.

Vaccinul a fost testat pe un număr de 43.500 de oameni în şase ţări şi nu au fost raportate probleme de siguranţă.

Pfizer şi BioNTech salută ”o mare zi pentru ştiinţă şi omenire”, potrivit BBC News.

”Eficienţa de vaccinare” a fost măsurată prin compararea numărului de participanţi infectaţi cu noul coronavirus în grupul care a primit vaccinul şi în cel care a primit un pacebo, ”la şapte zile de la a doua doză” şi la 28 de zile de la prima doză, anunţă într-un comunicat comun Pfizer şi Biontech.

Cele două companii intenţionează să ceară ca vaccinul să fie aprobat de urgenţă până la sfârşitul acestei luni.
Până acum, aproximativ 12 vaccinuri se află în faza finală a testării, însă acesta este primul vaccin care dă rezultate.

Vaccinul foloseşte o abordare experimentală, respectiv injectarea unei părţi a codului genetic al virusului – cu scopul de a pune în mişcare sistemul imunitar.

Vaccinarea constă în două doze, administrate la un interval de trei săptămâni.

De asemenea, testele efectuate în Statele Unite, Germania, Brazilia, Argentina, Africa de Sud şi Turcia arată că vaccinul asigură o protecţie de 90% la şapte zile de la administrarea celei de a doua doze.

Pfizer estimează că poate furniza 50 de milioane de doze până la sfârşitul acestui an şi aproximativ 1,3 miliarde de doze până la sfârşitul lui 2021.