Educatie

UAIC a primit calificativul „grad de încredere ridicat” din partea ARACIS pentru perioada 2015-2020

Vineri, 23 noiembrie 2018, în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului de Administrație al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, profesorul Iordan Petrescu, președinte al Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) a prezentat rezultatul evaluării externe pe care UAIC a solicitat-o în urmă cu trei ani. „Ne aflăm la o universitate de excelență în domeniul educației”, a declarat președintele ARACIS, care a dat citire certificatului care atestă obținerea calificativului „grad de încredere ridicat” pentru perioada 2015-2020 de către prima universitate modernă a României.

Doamna prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, Ordonator de credite al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a deschis ședința festivă vorbind despre rolul fundamental al Agenției pentru evaluarea programelor de studii ale universităților românești, pentru a preveni apariția așa-ziselor „fabrici de diplome”. Doamna prof. univ. dr. Mihaela Onofrei a vorbit despre faptul că, în condițiile declinului demografic, datorită calității programelor de studii oferite, universitatea noastră a reușit, în ultimii ani, creșterea numărului studenților înmatriculați și depune constant eforturi pentru scăderea abandonului școlar în rândul studenților săi, într-un permanent efort de a-și consolida poziția de promotor al excelenței în educația românească.

Prof. univ. dr. Iordan Petrescu și-a exprimat bucuria pentru faptul că, la evaluarea instituțională realizată în urmă cu trei ani, ARACIS a găsit documente deosebit de bine și onest realizate, structurate, conform standardelor internaționale de evaluare a calității.  În urma acestei evaluări, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a obținut calificativul „grad de încredere ridicat” pentru perioada 2015-2020. Președintele ARACIS a vorbit și despre importanța generală pe care o are evaluarea calității actului educațional în învățământul superior: „În perioada anilor 1980 -1990, învățământul superior a trecut printr-un șoc deosebit, în urma trecerii de la învățământul elitist la învățământul superior de masă. În condițiile internaționalizării învățământului superior, a apărut necesitatea încrederii în calitatea diplomelor oferite de instituțiile de învățământ superior. (…) Universitatea dumneavoastră se concentrează pe domeniile de studiu și cercetare fundamentale  – matematică, fizică, științe ale naturii. Aici vă situați pe primul loc în România, atât la licență, cât și la masterat și la doctorat. La capitolul diversitate a domeniilor de doctorat, UAIC stă pe locul al doilea din totalitatea instituțiilor de învățământ din România.”

Reprezentanți ai facultăților ale căror programe de studii au fost evaluate (Chimie, Economie și Administrarea Afacerilor, Filosofie și Științe Social-Politice, Fizică, Geografie și Geologie, Informatică, Litere, Matematică, Psihologie și Științe ale Educației), precum și ai direcțiilor și serviciilor administrative implicate în procesul de evaluare au primit din partea domnului prof. univ. dr. Iordan Petrescu o insignă ARACIS,  în semn de apreciere pentru activitatea desfășurată. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a oferit la rândul ei o diplomă de excelență președintelui ARACIS, mulțumindu-i astfel pentru contribuțiile aduse promovării excelenței în învățământul superior.

La ședința festivă din Sala Senatului Universității au participat, pe lângă membrii Consiliului de Administrație, studenți, cadre didactice, dar și Corala Universitas, coordonată de doamna Gabriela Enășescu, care a prezentat și un moment artistic. Domnul prof. univ. dr. Corneliu Iațu, Prorector pentru strategie, dezvoltare instituţională şi managementul calităţii, a mulțumit din partea universității pentru încrederea certificată de calificativul acordat de ARACIS și a subliniat faptul că excelența actului educațional face parte din spiritul care i-a însuflețit pe fondatorii universității noastre în urmă cu 158 de ani, spirit pe care generațiile de astăzi poartă responsabilitatea de a-l duce mai departe.

Din partea studenților universității a luat cuvântul Daniel Badea, student al Facultății de Geografie și Geologie, membru în senatul UAIC. Acesta a vorbit despre faptul că studenții așteaptă programe educaționale de calitate, condiții de studiu cât mai bune și armonizare cu cerințele pieței muncii, apreciind eforturile consistente depuse de universitatea noastră în acest sens.

Related Articles

Back to top button