Universitatea Tehnică și partenerii din industrie au sărbătorit 70 de ani de învățământ de mașini-unelte la Iași

 

 

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a sărbătorit vineri, 23 noiembrie 2018, 70 de ani de învățământ de mașini-unelte la Iași. Profesori seniori ai Departamentului de Mașini-Unelte și Scule, studenți, doctoranzi, absolvenți ai Facultății de Construcții de Mașini și Management Industrial care lucrează în companii din domeniu și reprezentanți ai mediului de afaceri au fost prezenți în Sala Senatului TUIASI, la evenimentul omagial, care se înscrie în cadrul Programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași.

 

„Avem nevoie de momente de sărbătoare, avem nevoie de momente în care să ne stabilim din nou reperele, să ne stabilim prioritățile, să ne orientăm către trecut, să vedem care ne sunt fundamentele, să vedem ce am făcut față de trecut. Dar, în același timp, aceste momente de sărbătoare sunt un prilej pentru a ne orienta către viitor. Sunt un prilej pentru a vedea cum ne proiectăm obiectivele, cum ne proiectăm activitățile, care este viziunea noastră legat de ceea ce urmează să devenim, de ceea ce trebuie să facem în continuare”, a spus în deschiderea evenimentului prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică și asigurarea calității. Prorectorul a amintit faptul că, atunci când e vorba de instituții cu tradiție, există tentația unei atitudini paseiste, însă această atitudine nu este proprie unei universități tehnice, întrucât aceasta își formează din tehnologie un crez și un mod de viață. „Cei care slujesc astfel de instituții sunt persoanele racordate cel mai puternic la prezent și la viitor”, a subliniat acesta.

 

IMG_0622.JPG

 

Despre Catedra de Mașini-Unelte, un pol științific și al dezvoltării, a spus că a fost întotdeauna într-o legătură strânsă cu Iașul industrial, apariția acesteia generând o cultură tehnică și științifică. Pe măsură ce industria ieșeană a crescut, s-au dezvoltat și legăturile cu mediul industrial.

 

„La acest ceas de însemnare în cartea vieții se cuvin mai întâi cuvinte de pietate și reverență fiecăruia dintre iluștrii noștri antecesori, trecuți dincolo de timp, întemeietori de școală, ostenitori în zidire, făptuitori de viață academică și adevărați purtători de har intelectual într-un domeniu tehnic și științific ale cărui importanță, prestigiu și perspective le-au pus în operă sau le-au gândit cu genialitate. Garanția morală a erudiției și a operei lor a fost chiar recolta devenirii, evoluției și mai ales a viabilității catedrei noastre”, a transmis, în discursul său, prof. univ. dr. ing. Mihăiță Horodincă, directorul departamentului.

 

IMG_0624.JPG

prof. univ. dr. ing. Mihăiță Horodincă, directorul Departamentului de Mașini-Unelte și Scule

 

Daniel Juravle, șef Birou Cooperare Economică în cadrul Primăriei Municipiului Iași, a transmis salutul și sprijinul instituției pe care o reprezintă. „Vă dorim mult succes în continuare. În Primăria Iași veți găsi tot timpul un partener în adevăratul sens al cuvântului. Specialiștii care anual termină studiile aici și fac cinste Iașului și României sunt adevărata valoare cu care trebuie să vă mândriți”, a spus Daniel Juravle, oferind o diplomă de excelență din partea Primăriei, pentru celebrarea celor 70 de ani ai departamentului.

 

Compania Delphi Diesel Romania, un partener important al Universității și al Iașului, instituție care a venit la Iași pentru Universitatea Tehnică, a fost reprezentată la eveniment prin Dan Grama, manager pentru dezvoltarea competențelor tehnice. „Fabrica a crescut cu ajutorul absolvenților TUIASI și bineînțeles ai Catedrei de Mașini-Unelte și mulțumim pe această cale domnilor profesori pentru absolvenții pe care ni i-a oferit, cu care noi am reușit să dezvoltăm această fabrică. Oportunitățile oferite acestora sunt foarte mari, pentru că inginerii tineri au ocazia să intre în contact cu tehnologie proiectată recent, tehnologie dezvoltată în ultimii zece ani de către colegii noștri din centrele de cercetare și dezvoltare”, a transmis inginerul Dan Grama.

 

IMG_0633.JPG

Dan Grama, manager pentru dezvoltarea competențelor tehnice Delphi Diesel Romania, și prof. univ. dr. ing. Mihăiță Horodincă, directorul Departamentului de Mașini-Unelte și Scule

 

Luca Cătălin Nicolae, inginer proiectant la OMCO România, absolvent TUIASI și actual student la master aici, a vorbit despre compania pe care o reprezintă, producător de matrițe pentru sticlă. „Una din două sticle din România este produsă cu o matriță făcută la noi. Mulțumim în primul rând profesorilor pentru generațiile de studenți care au fost, care vor veni și cea prezentă, generația mea”, a spus tânărul.

 

Reprezentând OSRAM Continental au fost Ionuț Crîșmaru și Georgiana Caraiman, ingineri mecanici și absolvenți TUIASI. „Există o legătură strânse între actualii angajați ai firmei și universitate. Am dori să mulțumim tuturor cadrelor didactice pentru informațiile, pentru spiritul și calitățile umane pe care ni le-au prezentat și cu ajutorul cărora am ajuns să lucrăm la această firmă și să dezvoltăm produse care sunt pe aproape orice mașină de pe glob”, a spus Ionuț Crîșmaru.