Republica Moldova este asigurată cu resurse energetice proprii doar în proporție de 26,2 la sută, restul sunt importate. Din toate resursele disponibile în țară, o treime revine produselor petroliere. În anul 2017 jumătate din toate resursele energetice din țară au fost consumate de către populație. Acestea sunt doar câteva din constatările lucrării statistice anuale “Balanța energetică a Republicii Moldova”, realizată de către Biroul Național de Statistică (BNS), informează MOLDPRES.
Potrivit statisticienilor, pe teritoriul țării doar 9,1 la sută din resursele energetice sunt utilizate în sectorul de transformare, iar 90,9 la sută revin consumatorilor finali. Pentru producerea de energie electrică și termică în anul trecut au fost utilizate preponderent gazele naturale, în proporție de 91,1 la sută.
Consumul de energie în sectorul transporturilor a reprezentat 28 la sută din consumul final energetic și doar 10 la sută în sectoarele de comerț și servicii publice, în timp ce la 8 la sută este estimat consumul în sectorul industrial.
Balanța energetică a Republicii Moldova este elaborată de BNS anual și cuprinde indicatori ce se referă la intrările, ieșirile, producția, exportul, importul și consumul final de resurse energetice primare și de energie obținută prin transformare pe parcursul anului de referință. Balanța energetică este prezentată în conformitate cu standardele internaționale în unități energetice convenționale (echivalent petrol, echivalent cărbune, Jouli).
Datele din Balanța energetică servesc ca bază pentru elaborarea de politici eficiente și întreprinderea de măsuri relevante pentru micșorarea dependenței energetice a țării, optimizarea și diversificarea resurselor energetice, și sporirea utilizării resurselor regenerabile, promovarea biocombustibililor solizi și implicit, susținerea producătorilor de energie electrică din surse regenerabile.
Lucrarea statistică anuală “Balanța energetică a Republicii Moldova” a fost prezentată în cadrul unui Atelier de lucru cu genericul “Statistica energetică a Republicii Moldova”. În cadrul Atelierului de lucru, de asemenea, s-a discutat despre Agenda de Dezvoltare Durabilă și importanța care este acordată resurselor energetice în procesul de dezvoltare a omenirii până în anul 2030. Republica Moldova, împreună cu celelalte țări ale lumii, și-a luat angajamentul de a atinge Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 7 (ODD7) privind “Asigurarea accesului tuturor la energie la prețuri accesibile, într-un mod sigur, durabil și modern”.