Oamenii sănătoși sunt oameni fericiți și deseori educați. Ultimele sunt două atribute esențiale, două variabile vitale, fără de care starea de sănătate a unei națiuni rămâne deficitară.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, sănătatea se caracterizează printr-o „bunăstare fizică, mintală și socială care nu constă doar în absența bolii sau a infirmității”. Bunăstarea fizică, mintală și socială o dobândim prin educație. Legătura dintre starea de sănătate și nivelul de educație, precum și buna funcționare a celor două sisteme este bine observată în țările dezvoltate, unde speranța de viață este peste medie.

 

Beneficiile educației pentru sănătate

 

Ca materie de studiu în grădinițe și școli, educația sanitară aduce beneficii imense stării de sănătate a copiilor și viitorilor adulți. Aceștia învață să respecte de mici regulile de igienă personală și a mediului. Educația sanitară contribuie la reducerea incidenței cariilor dentare și la reducerea frecvenței bolilor infecțioase transmisibile prin igienă deficitară. Copiii învață care sunt funcțiile organelor și cum le pot menține sănătoase. De asemenea, înțeleg noțiuni de nutriție și importanța unui stil de viață sănătos, care scade incidența obezității la copii și riscurile ei aferente.

Educația sanitară contribuie la învățarea măsurilor de prevenire a bolilor. Prevenția trebuie promovată, fiind cea mai importantă atitudine în obținerea unei populații sănătoase pe termen lung (prevenția bolilor cardiovasculare, prevenția bolilor psihice, prevenția bolilor metabolice și de nutriție, prevenția bolilor infecțioase etc.). Educația copiilor duce și la dispariția sau cel puțin diminuarea curentului anti-vaccinare. Copiii pot înțelege mai bine și mai ușor necesitatea prevenției unor boli grave.

 

Educația sexuală în școli

 

Scăderea incidenței sarcinilor și implicit a întreruperilor de sarcină la minore este un alt deziderat al educației sanitare. Metodele de contracepție, precum și noțiunile elementare despre aparatul reproducător sunt subiecte total neabordate în familiile de români, rămânând încă subiecte tabu tocmai din lipsa educației.

Educația sanitară va duce și la scăderea incidenței bolilor cu transmitere sexuală.

 

Primul ajutor este esențial

 

Acordarea primului ajutor poate fi ușor învățată printr-o educație sanitară corectă. Orice om trebuie să recunoască un atac de cord, un stop cardio-respirator, un accident vascular cerebral în curs de constituire și să știe măsurile de prim ajutor și resuscitare sau măcar să anunțe la timp salvarea.

Educația medicală pare atât de puțin, dar înseamnă atât de mult. Dacă în programa școlară au avut loc muzica, artele plastice, educația fizică, religia, de ce educația sanitară nu își găsește locul? Această materie trebuia inclusă în programa școlară încă din 1995. Există chiar un program al Direcției de Sănătate Publică (DSP) în acest sens (laboratoare de promovare a sănătății).