Sîmbătă, 8 decembrie, la ora 10:30, Doina Ruşti va fi invitata unui eveniment informal, un dialog mai puţin convenţional cu prof. univ. dr. Noémi Bomhér şi criticul literar Doris Mironescu, la Catedra Facultăţii de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi.
Doina Ruști, fostă studentă a acestei facultăți, va rememora, alături de fosta sa profesoară, Noémi Bomhér, întîmplări din perioada studenţiei, perioadă care se regăseşte şi în eposul Fantomei din moară, roman în registru fantastic, apărut în colecţiile „Ego. Proză” şi „Top 10+” ale Editurii Polirom, despre care s-a spus că „etalează o gamă largă de aptitudini literare, care dau măsura rezistenței în istoria românească a secolului XX ” (Neue Zürcher Zeitung).
Intrarea liberă.
Fantoma din moară este parabola comunismului. Un roman care are pastă, vînjos şi care face bună pereche cu parte ori cu părţi din Orbitorul lui Cărtărescu.” (Dan C. Mihăilescu)
„Dacă mi s-ar cere să recomand anumite personaje, pagini sau secvenţe din a doua parte a romanului Fantoma din moară, n-aş şti la ce să mă opresc mai întîi, pentru că aproape totul este, aici, remarcabil.” (Bianca Burţa-Cernat)
„Scrisă de o prozatoare puternică şi originală, Fantoma din moară nu este doar o apariţie editorială de vîrf, ci şi una dintre cele mai convingătoare şi expresive ficţiuni despre comunismul autohton publicate în ultimul deceniu.” (Paul Cernat)
„Unui astfel de talent i se potriveşte bine tema comunismului, demonia istorică a celor 45 de ani nenorociţi ai României.” (Doris Mironescu)
Doina Ruşti, scriitoare de top a literaturii contemporane, unanim apreciată pentru forța epică, pentru originalitatea și erudiția romanelor sale, multipremiată și tradusă în numeroase limbi, este autoarea a zece romane, dintre care amintim: Fantoma din moară (2008), Manuscrisul fanariot (2015), Lizoanca (2009), Zogru (2006) și Mâța Vinerii (2017). Doina Ruşti trăieşte în Bucureşti, este profesor universitar şi scenarist. Pagină web: http://doinarusti.ro