Campania electorală pentru scrutinul parlamentar va începe la 25 ianuarie 2019

Campania electorală pentru alegerile parlamentare va începe pe data de 25 ianuarie 2019, cu 30 de zile înainte de scrutin. Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat astăzi programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare și desfășurare a alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, transmite MOLDPRES.

Potrivit documentului, perioada electorală va începe la 10 decembrie curent, iar alegătorii se vor putea înregistra prealabil până la data de 9 ianuarie 2019, ceea ce înseamnă cu 45 de zile înainte de data scrutinului. Cel târziu cu 25 de zile înainte de alegeri, alegătorul poate anula înregistrarea efectuată anterior.

„Până în prezent, peste 3700 de persoane s-au înregistrat prealabil pentru scrutin. Înregistrarea prealabilă este valabilă pentru cetăţenii cu drept de vot care se află în străinătate sau au domiciliul în localitățile din stânga Nistrului și intenționează să participe la alegerile parlamentare. Persoanele pot completa formularul de înregistrare on-line pe pagina www.alegator.md. Totodată, înregistrarea poate fi efectuată prin depunerea unei cereri la CEC sau la misiunile diplomatice, oficiile consulare ale Republicii Moldova. Înregistrarea prealabilă permite stabilirea numărului estimativ al alegătorilor care vor vota peste hotarele țării și al votanților din localitățile din stânga Nistrului, în vederea facilitării deschiderii secţiilor suplimentare și determinării numărului estimativ al buletinelor de vot ce vor fi distribuite secţiilor de votare respective”, a afirmat Alina Russu, președintele CEC.

Conform programului aprobat, în urma înregistrării, listele electorale vor fi verificate până la data de 23 februarie. În urma desfășurării alegerilor, documentele necesare pentru validarea alegerilor vor fi transmise Curtea Constituțională până la 4 martie, care va avea la dispoziție 5 zile pentru a confirma sau infirma legalitatea alegerilor parlamentare.

Alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 vor fi organizate pentru prima dată în baza unui sistem mixt. Pentru desfășurarea scrutinului sunt necesare 110,2 mln lei. Totodată, președintele CEC a remarcat că, deocamdată, nu au fost estimate cheltuielile necesare pentru organizarea, în ziua alegerilor, a referendumului consultativ privind reducerea numărului de deputaţi de la 101 la 61 și revocarea acestora din funcție dacă nu îşi îndeplinesc corespunzător obligaţiile.