Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), Radu Gănescu, a susţinut vineri că cinci molecule care au fost evaluate în luna august nu au fost introduse până în prezent pe lista medicamentelor compensate.
„Din august 2018 au fost evaluate cinci molecule noi, care, din păcate, până la ora actuală, în decembrie, sunt în hotărârea de guvern pentru intrarea rambursată pe piaţă. Noi am încercat să avem o discuţie cu Ministerul Sănătăţii şi chiar am avut confirmarea doamnei ministru că până la sfârşitul anului vom putea avea acces la aceste molecule. Dar se pare că în ultimele modificări – şi ultimele modificări mai ales făcute de Agenţia Naţională a Medicamentului, care ar trebui să dea un vot final pentru aceste produse ca să intre în HG 720 – nu am mai reuşit să le vedem accesibile. Avem un memoriu trimis către Ministerul Sănătăţii în data de 20 noiembrie, la care încă aşteptăm un răspuns, şi cred că am putea să rugăm autorităţile din România – ministerul şi ANMDM – să facă un efort pentru ca aceste cinci molecule să intre cât mai repede în piaţa rambursată a medicamentelor”, a spus Gănescu la o dezbatere.
Potrivit acestuia, moleculele au parcurs toţi paşii de evaluare, însă nu au fost publicate în hotărârea de guvern privind lista medicamentelor compensate şi gratuite.
„Totul este pur şi simplu terminat din punct de vedere al autorităţilor. Singurul lucru pe care autorităţile ar fi trebuit să îl facă din august 2018 până în decembrie: doar să le scrie pe Hotărârea de guvern nr. 720, care practic pune produsele în piaţa românească, urmând să existe protocoale făcute de comisiile de specialitate şi achiziţiile pentru ajunge la pacienţi. Deja avem o întârziere de ani de zile în a le avea în evaluare plus încă trei sau patru ani până le evaluăm şi până le punem pe piaţă accesibile pacienţilor români”, a mai spus reprezentantul COPAC.
Radu Gănescu a adăugat că în perioada 2008 – 2014, „pur şi simplu lista a fost închisă”, adică nu s-a introdus la rambursare niciun nou produs.
„În alte ţări europene şi în ţările vecine nouă, Bulgaria, Ungaria şi multe altele, anual au introdus peste 100-150 de molecule. Ritmul nostru de a pune la zi această listă a produselor este cumva cel puţin la jumătate, dacă nu mai mult în întârziere”, a mai arătat reprezentantul COPAC.
La rândul său, Ştefan Răduţ, vicepreşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Tuberculoză Multi-drog Rezistentă, a atras atenţia că şase molecule necesare în tratarea tuberculozei multi-drog rezistentă care au fost incluse pe listă printr-o hotărâre de guvern încă din luna februarie nu au ajuns la pacienţi nici în prezent.
„În acest moment sunt în proces de achiziţie iar procesul acesta a început undeva prin septembrie şi nu ştim când se va termina. Cea mai bună previziune este să se termine undeva în februarie 2019, dar eu mă aştept ca de prin 2020 pacienţii cu tuberculoză rezistentă să poată începe a fi trataţi cu aceste medicamente. Aceste medicamente se folosesc în Vest de foarte multă vreme”, a arătat Răduţ.
COPAC şi Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multi-drog Rezistentă au organizat vineri dezbaterea „Compensarea medicamentelor în România – concepte şi practici actuale”. AGERPRES