Laureaţii Nobel pentru pace critică indiferenţa faţă de soarta femeilor şi copiilor pe timp de război

Denis Mukwege şi Nadia Murad, laureaţii Premiului Nobel pentru pace, au îndemnat comunitatea internaţională să protejeze victimele violenţei sexuale pe timp de război şi au criticat indiferenţa faţă de situaţia dificilă a femeilor şi copiilor din zone de conflict, informează cotidianul The Guardian.

 

Cu ocazia ceremoniei de decernare a Premiului Nobel pentru pace, care s-a desfăşurat pe 10 decembrie, la Oslo, cei doi laureaţi au vorbit despre necesitatea ca cei vinovaţi de comiterea de atrocităţi să fie aduşi în faţa justiţiei.

Doctorul Denis Mukwege, fondatorul spitalului Panzi din Bukavu, este cunoscut pentru ajutorul acordat victimelor abuzurilor sexuale din Republica Democratică Congo. Cele mai multe dintre aceste abuzuri sexuale au fost comise în cursul războiului civil din această ţară, în urma căruia peste şase milioane de congolezi şi-au pierdut vieţile.

 Mukwege a subliniat că violenţele din ţara sa au fost cauzate de „absenţa satului de drept, prăbuşirii valorilor tradiţionale şi domnia impunităţii. în special pentru cei cu putere”, toate acestea având legătură cu „gestionarea deficitară masivă” a ţării de către autorităţi.

Laureatul a vorbit şi despre „indiferenţa care macină societăţile noastre”, adăugând că bogăţiile naturale din RD Congo sunt principala cauză a violenţelor şi sărăciei din această ţară.

Mukwege a îndemnat consumatorii să insiste ca telefoanele, bijuteriile, maşinile şi dispozitivele electronice pe care le cumpără să nu fie realizate cu resurse minerale obţinute la un cost uman groaznic.

„Închizând ochii la această tragedie înseamnă complicitate”, a mai afirmat Mukwege.

Nadia Murad, o membră a minorităţii religioase yazidi din nordul Irakului, este o victimă a crimelor de război comise de militanţii reţelei teroriste sunnite Stat Islamic.Ea a scris o carte, apărută şi în România, intitulată „Eu voi fi ultima. Povestea captivităţii mele şi lupta mea împotriva Statului Islamic”, în care relatează suferinţele îndurate de ea şi alte femei sub stăpânirea Stat Islamic.

La rândul său, Murad a condamnat inactivitatea comunităţii internaţionale, despre care a afirmat că nu a făcut nimic să prevină ori să oprească genocidul comis de Stat Islamic în Siria şi Irak.MEDIAFAX