Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru promulgarea ordonanţei privind însoţirea cu autovehicule ale poliţiei rutiere, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, a şefilor delegaţiilor străine care participă pe teritoriul României la şedinţele prilejuite de preşedinţia română a Consiliului UE.
„Se aprobă Ordonanţa Guvernului nr. 3 din 23 august 2018 pentru instituirea unor măsuri privind însoţirea cu autovehicule ale poliţiei rutiere din cadrul Poliţiei Române a şefilor de delegaţii străine în perioada de exercitare a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene 2019, adoptată în temeiul art. 1 pct. V din Legea nr. 183/2018 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, şi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 735 din 24 august 2018”, prevede proiectul de lege.
De asemenea, şeful statului a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe de la intrarea în vigoare a prezentei legi şi până la data de 31 ianuarie 2019
Proiectul de lege a fost adoptat, pe 19 decembrie, de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.
Un alt decret semnat de preşedintele Klaus Iohannis priveşte promulgarea Legii privind modificarea şi completarea art. 2 din Legea nr. 118/2013 pentru aderarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la Asociaţia Internaţională a Înaltelor Jurisdicţii Administrative, pentru aderarea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor la Organizaţia Europeană a Serviciilor Penitenciare şi Corecţionale – EuroPris, pentru aderarea Oficiului National al Registrului Comerţului la Registrul European al Comerţului, pentru aprobarea plăţii unor contribuţii ale Ministerului Justiţiei, ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ale Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor la organismele internaţionale, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 41/1994 privind autorizarea plăţii cotizaţiilor la organizaţiile internaţionale interguvernamentale la care România este parte, şi pentru modificarea anexei nr.2.2 din Ordonanţa Guvernului nr. 41/1994 privind autorizarea plăţii cotizaţiilor la organizaţiile internaţionale interguvernamentale la care România este parte.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea cuantumului şi plata contribuţiei Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor la Organizaţia Europeană a Serviciilor Penitenciare şi Corecţionale – EuroPris, în cuantum de 6000 de euro. Având în vedere faptul că această cotizaţie poate fi modificată anual prin hotărâre a Adunării generale a EuroPris, prin prezentul proiect de act normativ se propune ca, în acest caz, plata contribuţiei anuale să fie aprobată prin hotărâre de Guvern, în limita echivalentului în lei a sumei stabilite.
Proiectul de lege a fost adoptat, pe 5 decembrie, de Senat, în calitate de for decizional.
Klasu Iohannis a semnat şi decretul privind promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului de Parteneriat Economic dintre statele CARIFORUM, pe de o parte, şi Comunitatea Europeană şi statele membre ale acesteia, pe de altă parte, semnat la Bridgetown, la 15 octombrie 2008 .
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare ratificarea Acordului de Parteneriat Economic (APE) între statele CARIFORUM, pe de o parte, şi Comunitatea Europeană şi statele membre ale acesteia, pe de altă, semnat la Bridgetown, la 15 octombrie 2008. Acordul stabileşte norme detaliate privind importul şi exportul de mărfuri. UE acceptă să nu mai aplice taxe vamale şi contingente, începând de la 1 ianuarie 2008, iar majoritatea statelor CARIFORUM îşi vor deschide treptat pieţele pentru circa 87% din mărfurile importate din UE şi originare din UE, în următorii 25 de ani. APE conţine prevederi privind comerţul de servicii, investiţiile, concurenţa, inovaţia, proprietatea intelectuală şi achiziţiile. Sunt incluse garanţii, precum şi măsuri de asistenţă, pentru ca aceste prevederi să aibă succes în ceea ce priveşte dezvoltarea ţărilor vizate.
Totodată, sprijinul financiar va veni din partea programelor orientative regionale şi naţionale ale FED, precum şi din partea tuturor programelor destinate ţărilor ACP. În plus, CARIFORUM va primi anual partea sa din ajutorul pentru comerţ promis de UE şi de statele membre, în valoare de 1 miliard de euro.
Proiectul de lege a fost adoptat, pe 5 decembrie, de Senat, în calitate de for decizional.MEDIAFAX