PNL va solicita, vineri, în scris, Avocatului Poporului să sesizeze CCR cu privire la OUG pentru instituirea unor măsuri fiscale, inclusiv „taxa pe lăcomie”. Cererea va fi semnată de liderul PNL, Ludovic Orban.
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, şi preşedintele Comisiei juridice a PNL Bucureşti, Cristian Băcanu, vor depune vineri, 4 ianuarie a.c., la ora 12.00, la sediul instituţiei Avocatului Poporului, solicitarea de sesizare a Curţii Constituţionale asupra OUG 114/2018 adresată de preşedintele PNL, Ludovic Orban. Facem precizarea că, potrivit actualului cadru constituţional, Avocatul Poporului este singura instituţie care se poate adresa Curţii Constituţionale, în cazul ordonanţelor de urgenţă, pentru a verifica conformitatea acestora cu legea fundamentală”, a transmis PNL într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.
Guvernul a adoptat, pe 21 decembrie, ordonanţa de urgenţă privind măsurile fiscale.
„Astăzi a fost adoptat un act foarte aşteptat de români şi de cei cu capital autohton. Actul normativ conţine un set de măsuri care are scopul de a creşte bunăstarea românilor şi stimularea investiţiilor. Luăm aceste măsuri în urma unei analize riguroase şi comparând situaţia cu alte state din UE şi cu media din UE. O primă măsură este propunerea de a înfiinţa un fond privind dezvoltarea a 31 de staţiuni balneare de interes naţional în care vom prevedea sume de 310 milioane lei. Scopul e de a moderniza tot ce ţine de partea de infrastructură. De asemenea dotări cu echipamente moderne şi pregătirea personalului medical. De asemenea un punct este introducerea unul mecanism pentru protejarea populaţiei pentru cei care au active, în cazul unui ROBOR mai mare de 2%. Ştiţi cu toţii, şi avem aici documente care arată anumite practici incorecte faţă de populaţie şi de economia reală. Aplicarea sau impozitarea timpilor financiari, în cazul unui ROBOR mai mare de 2%”, a declarat ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, la finalul şedinţei de Guvern de pe 21 decembrie.
Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă a vorbit despre o altă serie de prevederi ale OUG, printre care se numără plafonarea preţului la gaze, taxă pentru ANCOM de 3%
„- Guvernul a decis plafonarea preţului la gaze pentru consumatorii casnici. Acesta va fi un mix între preţul de 68 de lei, preţul de cost şi preţul de înmagazinare. Guvernul nu va câştiga bani din aceste măsuri. Din contră, bugetul va fi văduvit de 1,52 miliarde de lei. Aceşti bani nu se vor mai încasa.
– S-a dat posibilitatea ANRE de a găsi o metodologie pentru îngheţarea preţurilor la energie pentru o perioadă de 3 ani la consumatorii casnici.
– În domeniul comunicaţiilor s-a stabilit un nivel minim privind vânzarea licenţelor 5G.
– S-a stabilit un nivel minim de 2,3 miliarde de euro pentru licenţele 3G. S-a stabilit o taxă care va fi plătită de ANCOM de 3%. Ea vine şi ca urmare a unui comportament analizat şi care a fost considerat incorect al celor care trebuie să plătească taxa pe profit.
– S-a hotărât majorarea taxei pe viciu in domeniul jocurilor de noroc cu un procent de 2% pe cifra de afaceri.
– Referitor la Pilonul II pensii contrar unor opinii nu s-a redus contribuţia. Ea a rămas la 3,75%. Contribuţia medie pe lună pe fiecare persoana a fost de 153 de lei pe 2017 şi 159 de lei pe 2018. Comisionul de administrare de 2,5% a fost redus de la 2,51% fondul privat 0,5 şi casa naţională de sănătate tot 0,5%.
– Pentru fondurile care au randament mai mic decât inflaţia ele vor putea percepe un fond de 0,02% şi tot aşa de 0,07% dacă randamentul va fi mai mare de 4 procente decât rata inflaţiei”, a afirmat Darius Vâlcov, în conferinţa de presă susţinută la finalul şedinţei de Guvern.