Corina Creţu a afirmat, miercuri, că a făcut ”enorm” pentru evitarea dezangajării fondurilor europene şi că Rovana Plumb nu a făcut marţi referire la eforturile comune pentru că ”probabil nu a primit aprobare de la partid”. Ea mai spune că e important ca cetăţenii să fie ajutaţi fără a fi minţiţi.
”Apreciez că Dna Plumb a încercat să echilibreze situaţia creată la sfârşitul anului, când toate înfăptuirile măreţe s-au datorat eforturilor guvernului. Aşa au început toate guvernele populiste, anti-europene: profitând din plin de ajutorul fondurilor europene, tot ce e bun vine de la Guvern, tot ce e rău vine de la Bruxelles”, a scris pe Facebook comisarul european Corina Creţu.
Ea a mai spus că riscurile dezangajărilor automate erau reale, respectiv 830 milioane de euro la începutul anului.
”Am avut discuţii asupra acestui aspect aproape zilnice, am avut zeci de experţi la Bucureşti şi în ţară pentru a ajută autorităţile naţionale şi locale. Numai eu personal m-am întâlnit cu Dna Prim Ministru de cinci ori pentru a îi explica problemele cu care se confruntă România. Dna Plumb a mulţumit azi tuturor Comisarilor şi Comisarelor care au ajutat evitarea dezangajărilor automate pe POR – programul operaţional regional , de care sunt singura responsabilă şi pentru care eu şi DG REGIO am făcut enorm pentru a ajuta. Probabil nu aţi primit aprobare de la partid să vorbiţi despre eforturile noastre comune, despre întâlinirile noastre şi ale specialistor noştri care au venit cu soluţii. Eu sper că populaţia înţelege”, a adăugat Creţu.
Ea a precizat că au fost ”salvate” 350 de milioane de euro din cei 830, prin decizii stabilite împreună cu autorităţile române, dar au fost pierdute sume din Fondul Social şi Garanţia pentru tineri.
”Între 15 şi 31 decembrie au fost depuse cereri de plata pentru restul sumei, majoritare fiind proiectele care iniţial Guvernul spunea că le va finanţa prin PNDL. Având cereri de plata pentru întreagă suma, România a evitat dezangajarea automată pe Programul Operaţional Regional. De abia următoarele audituri vor vedea câte din aceste proiecte sunt eligibile sau nu. Felicit sincer autorităţile pentru eforturile de la finalul anului. Din păcate, România a pierdut în 2018 din Fondul Social 22 milioane de euro, pierdere automată – nefiind proiecte de analizat. În plus, întreagă suma destinată tinerilor, Garanţia pentru tineri- Youth Employment Iniţiative- pentru care ne-am luptat atât că europarlamentari, 343 milioane de euro s-au pierdut definitiv. Acest instrument era destinat combaterii şomajului în rândul tinerilor între 18 şi 25 de ani, fiind lansat la Bucureşti în 8 aprilie 2015 la Bucureşti de către vicepreşedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovski şi Primul Ministru Victor Ponta, în prezenţa miniştrilor săi de atunci, Rovana Plumb şi Eugen Teodorovici. Acesta e adevărul. Pentru mine cel mai important e să facem tot ce putem pentru cetăţenii României, fără a-i minţi”, a conchis comisarul european.