„Ca urmare a situaţiei generate de protestele extinse la carierele din Complexul Energetic Oltenia, Ministerul Energiei a mediat astăzi o discuţie între conducerea CEO şi membrii comisiei de negociere a CCM de la nivelul CEO. Precizăm că, la momentul actual, situaţia Sistemului Energetic Naţional este normală, aportul cărbunelui în SEN fiind constant de peste 23%”, spun reprezentanţii ministerului.
Aceştia menţionează că la CEO există în vigoare un contract colectiv de muncă agreat încă de anul trecut cu partenerii sociali, valabil până în luna martie 2020, cu obligaţia de negociere anuală a sistemului de salarizare.
„Ca atare, orice măsură privind creşterea veniturilor salariaţilor CEO, principala revendicare a protestatarilor, se poate face numai după ce sindicatele notifică oficial începerea negocierilor într-un cadru legal şi, respectiv, după reluarea programului de lucru în cariere. Plecând de la această premisă, în cadrul discuţiilor de astăzi, a fost analizat bugetul Complexului Energetic Oltenia pentru a se identifica soluţii pentru rezolvarea nemulţumirilor angajaţilor CEO”, se mai arată în comunicat.
Discuţiile au condus spre trei măsuri: acordarea de vouchere de vacanţă angajaţilor CEO începând cu 1 mai 2019, creşterea cu 12% a salariilor personalului din sectoarele de producţie, precum şi analiza reducerii unor cheltuieli, altele decât cele salariale, pentru noi creşteri ale veniturilor angajaţilor CEO.
Cele trei măsuri vor fi cuprinse într-un document încheiat între părţi, urmând ca, după ce negocierile vor fi demarate legal, să se concretizeze în beneficii pentru salariaţii CEO ca anexă la contractual colectiv de muncă. AGERPRES