Senatorul USR Dan Lungu i-a transmis o scrisoare primarului Botoşaniului, solicitând salvarea Premiului Eminescu
Senatorul USR Dan Lungu a trimis, luni, o scrisoare deschisă primarului municipiului Botoşani şi Consiliului Local al municipiului Botoşani, solicitându-le să explice deciziile care au stat la baza decernării Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia.
Scrisoarea a fost înaintată după ce laureatul marelui premiu a fost înlocuit cu o zi înaintea galei de decernare. Iniţial, juriul l-a desemnat câştigător pe poetul Constantin Abăluţă, iar Primăria municipiului Botoşani i-a transferat în cont suma de 35.000 de lei, cât reprezintă contravaloarea premiului. Pentru că starea de sănătate a poetului nu i-a permis să ajungă la Botoşani, juriul i-a retras premiul, fiind desemnat un alt câştigător, Liviu Ioan Stoiciu.
Prin urmare, Primăria a decis, la rândul ei, să solicite lui Abăluţă returnarea contravalorii în bani a premiului.
„În gestul dumneavoastră de a nu acorda premiul câştigătorului, Constantin Abăluţă, aţi invocat existenţa unui Regulament care prevede prezenţa obligatorie a laureatului la decernare, în baza căruia s-ar fi luat decizia acordării poetului ieşit pe locul doi. Doar că, printr-o totală lipsă de transparenţă, acel raport nu este de găsit nicăieri. Am sunat şi la instituţia pe care o conduceţi, de unde am primit răspuns, în cele din urmă, să-l solicităm pe Legea 544/2001, ceea ce am şi făcut”, se arată în scrisoarea semnată de Dan Lungu.
Prin această scrisoare deschisă, senatorul USR Dan Lungu a solicitat clarificarea a zece puncte cu privire la Premiul Mihai Eminescu pentru Opera Omnia. Printre acestea, a fost solicitată publicarea regulamentului pentru a fi consultat public de către oricine, clarificarea criteriilor şi procedurilor de jurizare şi de acordare ale premiului, dar şi publicarea unor documente publice ce ar trebui să existe într-o instituţie publică care gestionează fonduri publice, precum aprobarea regulamentului în Consiliul Local, procesul verbal de jurizare, procedura care permite anularea unui astfel de proces verbal sau documentul asumat prin care s-a schimbat numele câştigătorului.
„Ne uităm, cu toţii, cu întristare, la faptul că în ultimii ani acest premiu a ajuns raiul mişcărilor de culise şi ţinta tuturor glumelor şi ironiilor. Situaţia aberantă de anul acesta, inspirată parcă din Caragiale, nu face cinste nici premiului, nici lui Eminescu şi nici oraşului. Ca botoşănean de origine şi ca scriitor, ca membru în Comisia de Cultură a Senatului României şi ca iubitor de cultură, vă rog să salvaţi acest premiu. Credibilitatea lui e în cădere liberă, v-o spune un om foarte atent la pulsul vieţii literare. Opriţi dezastrul până nu e prea târziu”, subliniază senatorul ieşean.
Acesta ,mai spune că scrisoarea reflectă şi îngrijorarea întregii comunităţi literare româneşti. AGERPRES