Israel: Guvernul dă undă verde definitivă exportului de canabis în scopuri medicale

Guvernul israelian a dat undă verde definitivă exportului de canabis în scopuri medicale, o decizie care ar urma să genereze venituri importante pentru stat, a anunţat duminică Ministerul Sănătăţii, potrivit AFP.

Guvernul pune astfel în aplicare o lege votată de Knesset (parlament) în decembrie.

‘Statul Israel este unul din liderii mondiali în domeniul canabisului medical (…) Cunoştinţele şi expertiza noastră în acest domeniu ne permit să furnizăm produse de înaltă calitate la export’, a declarat Moshe Bar Siman Tov, director general în Ministerul Sănătăţii.

Legea le permite fermierilor să cultive canabis destinat uzului terapeutic, cu condiţia de a obţine un permis din partea Ministerului Sănătăţii, a poliţiei şi a autorităţii de control al producătorilor.

Exporturile de canabis în scopuri medicale ar putea să genereze venituri de un miliard de şekeli (234 milioane de euro) pe an pentru Israel, potrivit estimărilor parlamentului.

Opt firme cultivă în prezent în Israel canabis în scop terapeutic, dar multe altele aşteaptă să primească autorizaţie.

Consumul de canabis în scop recreativ este interzis în Israel, însă un proiect legislativ care dezincriminează parţial consumul în schimbul unor amenzi a fost aprobat în 2017.

În schimb, folosirea canabisului în scopuri terapeutice este legală şi chiar încurajată de zece ani. AGERPRES