Hepatita C – 15 milioane de noi cazuri şi 1,5 milioane de decese ar putea fi prevenite până în 2030

Cincisprezece milioane de noi cazuri de hepatită C şi 1,5 milioane de decese provocate de ciroză şi cancer de ficat ar putea fi prevenite la nivel global până în 2030, dacă va fi aplicat un sistem complex alcătuit din măsuri de prevenţie, depistare şi tratament, potrivit unui studiu apărut marţi şi preluat de AFP.

Acest posibil progres corespunde unei reduceri cu 80% a incidenţei (noile cazuri depistate) şi cu 60% a numărului de decese în comparaţie cu 2015, potrivit cercetării menţionate, care analizează în ce măsură obiectivele de eliminare a acestei boli propuse de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) sunt realizabile.

„Eliminarea virusului hepatitei C este un obiectiv extrem de ambiţios care necesită măsuri de prevenţie şi o depistare mai eficiente, în special în ţările cele mai afectate, precum China, India şi Pakistan”, arată profesorul Alastair Heffernan, de la Imperial College din Londra, care a condus cercetarea apărută în revista medicală The Lancet.

„Îndeplinirea acestei măsuri necesită un program masiv de depistare şi creşterea rapidă a numărului de noi tratamente pe termen scurt – spre exemplu, 51,8 milioane de tratamente antivirale cu acţiune directă (AAD) până în 2030”, a subliniat acesta. Este vorba, în principal, de depistarea a 90% dintre persoanele infectate şi de tratarea acestora până la termenul propus.

Egipt, o ţară unde există numeroase cazuri de hepatita C, a înregistrat progrese tratând 700.000 de persoane cu AAD datorită aplicării procedurii de testare, potrivit cercetătorilor.

„La scară mondială, se estimează că 71 de milioane de persoane suferă de forme cronice ale infecţiei cu virusul hepatitei C, iar 10-20% dintre aceştia dezvoltă complicaţii hepatice, printre care ciroza şi cancerul, care au fost cauza a peste 475.000 de decese în 2015”, precizează autorii. În ultimii ani, numărul de decese provocate de această infecţie virală a crescut, adaugă autorii studiului.

Contractarea infecţiei se produce, de cele mai multe ori, prin transfuzii netestate, cu instrumente nesterile, în special în ţările cu venituri mici, precum şi prin utilizarea drogurilor injectabile fără măsuri de igienă.

Apariţia, în 2014, a antiviralelor cu acţiune directă a revoluţionat tratamentul făcând posibilă vindecarea unui număr de peste nouă pacienţi din zece.

În concluzie, în 2016, cele 194 de state membre ale OMS şi-au luat angajamentul să elimine această formă virală de hepatită care reprezintă o ameninţare la adresa sănătăţii publice. Obiectivele OMS cuprind o reducere a mortalităţii cu un procent cuprins între 65 şi 80% în cazul noilor infecţii până în 2030.

OMS estimează costul aplicării acestei strategii la 11,9 miliarde de dolari pentru intervalul 2016-2021, se mai spune în studiu.

Studiul are la bază un model matematic al epidemiei mondiale de hepatită C pentru 190 de ţări.AGERPRES