Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) avertizează asupra dispariției de pe piață a din ce în ce mai multe medicamente inovatoare, fapt care îi afectează tot mai mult pe pacienți.
În perioada ianuarie 2015 – ianuarie 2019 au fost retrase de pe piață 376 de medicamente inovatoare, din care 202 sunt fără alternativă terapeutică. Reprezentanții ARPIM prevăd o agravare a crizei, mai ales că alte 26 de medicamente au primit deja notificare pentru discontinuitate în primele două săptămâni ale lunii ianuarie. Asociația lansează și un îndemn către autorități și susține că așteaptă ca acestea să ia în calcul soluțiile propuse pentru eliminarea din calculul taxei clawback a valorii consumului de medicamente din spitale.
„Numărul din ce în ce mai mare de medicamente care dispar de pe piață reprezintă o dovadă a faptului că soluționarea celor două cauze majore care duc la dispariția lor de pe piață trebuie să devină o prioritate pentru toți cei implicați. Politica celui mai mic preț european și taxa clawback care înregistrează creșteri trimestriale au consecințe majore asupra pacienților. Riscul pentru sănătatea lor este din ce în mare pentru că pot dispărea în continuare medicamente fără nicio alternativă terapeutică”, arată Liviu Popescu, reprezentant ARPIM, potrivit unui comunicat de presă.
Pe perioada deținerii de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene, Ministerul Sănătății anunță printre prioritățile sale accesul pacienților la medicamente, însă în ciuda acestui fapt, pacienții români sunt din ce în ce mai departe de standardele europene în această privință.